Pilates hakkında bilgi veren Türkiye Fizyoterapistler Derneği Üyesi Uzman Fizyoterapist Erkan Alp, kişiye özel olmasını vurguladığı egzersiz yöntemi pilatesin moda olduğunu söyledi.
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Üyesi Uzman Fizyoterapist Erkan Alp, Modanın PİLATES olduğunu söyledi. Fizyoterapist Erkan Alp, Pilates hakkında bilgi verdi.
Pilates egzersizleri, klinik ve fitness pilatesi olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Klinik pilates belki şimdiye kadar duymadığınız, kurucuları ve uygulayıcıları fizyoterapistler olan ve pilates hareketlerinden modifiye edilen özelliklede kas iskelet sistemi rahatsızlığı olanların, daha önce geçirenlerin, risk altında olanlar ve hamileler için tasarlanmış bir fizyoterapi yöntemidir. 90’lı yıllardan beri fizyoterapistler tarafından değişik hastalıklarda uygulanmaktadır.
Pilates bir egzersiz yöntemidir. Mükemmel egzersizlerden oluşmaz. Doğru ve kişiye uygun egzersizin etkisi neyse, kişiye uygun ve doğru pilatesin etkisi de aynıdır. Günümüzde, internette ve spor salonlarında yapılan pilates tedavi aracı değildir. Sizin ağrınızı geçirmez, omurganızdaki skolyozu düzeltmez, bel fıtığınızı, siyatiğinizi, kireçlenmelerinizi iyileştirmez. Bunlar için klinik pilates yapmalısınız. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa veya geçirmişseniz, hamileyseniz, hayatınızda hiç pilates yapmadıysanız ve pilatese başlamak istiyorsanız fizyoterapist eşliğinde klinik pilates yapmalısınız.
PİLATES, Joseph Pilates’in. 1.dünya savaşı sırasında esir düştüğü kampta hastalara kendi geliştirdiği bazı egzersizleri yaptırması ile başlar. Egzersiz yapan hastaların, diğer hastalara göre çabuk iyileştiğini fark eder.Newyork’ta ilk pilates stüdyosunu açar. Burada dansçılar ve profesyonel sporculara kendi geliştirdiği aletlerde kendi egzersizlerini yaptırır. Bu sayede ünü artar. Ölümünden sonra öğrencileri farklı yerlerde pilatesi farklı şekillerde devam ettirir ve tüm dünyaya yayılır. Pilates egzersizleri minder ve aletli pilates olarak ikiye ayrılır.
NİÇİN PİLATES EGZERSİZLERİ?
Pilates, temelleri 90 yıl önce atılmış ve popülaritesi giderek artan bir egzersiz sistemidir. Kontrol bilimi olarak da bilinir. Pilates günümüzde milyonlarca kişinin ilgilendiği bir sektör halini almıştır. Pilatesin ünlüler, dansçılar ve jimnastikçiler tarafından yapılması, fizyoterapistlerin bu egzersiz sistemini modifiye ederek fizyoterapi hastalarında kullanması, egzersiz sonrası kişinin kendini iyi ve dinç hissetmesi gibi sebepler pilatesi popüler etmiştir.
PİLATESİN 8 PRENSİBİ
Pilateskonsepti, J. Pilates tarafından 6 prensip üzerine kurulmuş daha sonradan 2 prensip daha ilave edilmiştir. Pilatesi öğrenmek ve anlamak için akıl vücut birlikteliği önemlidir. Pilates yapmaya başlayacaksanız öncelikle aşağıdaki prensipleri öğrenip, uygulamalısınız ki yaptığınız pilates olsun.
1-Konsantrasyon
2-Kontrol
3-Solunum
4-Kararlılık
5-Kordinasyon ve izolasyon
,6-Akıcılık
7-Güç evi, merkez(core)
8-Düzenlilik
Pilates haftada 2-6 seans arası yapılabilinir.Ülkemizde çoğu kişi spor ve egzersizi yaşam kültürü olarak benimseyemediği için pilatese başlayanların çoğunun pilates sevdası kısa sürmektedir.
Günümüzdeki pilates artık Joseph Pilates’inpilatesi değildir. Günümüzde spor salonlarında, pilates stüdyolarında, televizyonlarda gördüğümüz fitnesspilatesidir.Pilates egzersizleri, klinik ve fitnesspilatesi olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Klinik pilates belki şimdiye kadar duymadığınız, kurucuları ve uygulayıcıları fizyoterapistler olan ve pilates hareketlerinden modifiyeedilen özelliklede kas iskelet sistemi rahatsızlığı olanların, daha önce geçirenlerin, risk altında olanlar ve hamileler için tasarlanmış bir fizyoterapi yöntemidir. 90’lı yıllardan beri fizyoterapistler tarafından değişik hastalıklarda uygulanmaktadır.
Pilates bir egzersiz yöntemidir. Mükemmel egzersizlerden oluşmaz. Doğru ve kişiye uygun egzersizin etkisi neyse, kişiye uygun ve doğru pilatesin etkiside aynıdır. Günümüzde, internette ve spor salonlarında yapılan pilates tedavi aracı değildir. Sizin ağrınızı geçirmez, omurganızdaki skolyozu düzeltmez, bel fıtığınızı, siyatiğinizi, kireçlenmelerinizi iyileştirmez. Bunlar için klinik pilates yapmalısınız. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa veya geçirmişseniz, hamileyseniz, hayatınızda hiç pilates yapmadıysanız ve pilatese başlamak istiyorsanız fizyoterapisteşliğinde klinik pilates yapmalısınız.
Düzenli ve belli süre pilates yaptıktan sonra ağrınızın azaldığını, iyileştiğinizi, kuvvetinizin, esnekliğinizin, dayanıkılılığınızın arttığını, duruşunuzun düzeldiğini ve hatta üzerinizdeki kıyafetinizin bile daha farklı durduğunu hissedersiniz. Kaslarınız daha dengeli çalışarak vücudunuz enerjiyi daha ekonomik kullanır. Kendinizi daha iyi hissedersiniz. Omurganız daha güçlü ve daha genç olur.
Türkiye Fizyoterapistler Derneği
Mithatpaşa Cad. 71/13 Kızılay Ankara
Phone: (0312) 433 51 71Fax: (0312) 433 51 71Mobile: (0507) 251 91 43 http://www.fizyoterapistler.org