Eğitim İş Kastamonu Şubesi, köy enstitülerinin fikir babası İsmail Mahir Efendi adına Onur Ödülü hayata geçirdi. İlk onur ödülüne Dr. Niyazi Altunya değer görüldü.
Bu yıl ilki verilen İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödülü’ne Dr. Niyazi ALTUNYA değer görüldü.
İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödül töreni, 14 Nisan saat 14.00’de Kastamonu Şerife Bacı Öğretmenevinde yapılacak.
Dr. Niyazi ALTUNYA, öğretmen örgütçülüğüne büyük hizmetleri yanında iş ve meslek eğitimi, eğitim tarihi, öğretim yöntemleri, eğitim yönetimi, yoksul ve köylü çocukların eğitimi gibi eğitbilim alanında yapmış olduğu çok sayıdaki değerli araştırmalar, bu alanda yazmış olduğu makaleler ve sayısı otuzu escort bayan geçen üstün nitelikli yapıtlarla köy enstitüleri düşün dünyasına katkılarından dolayı bu ödüle oybirliği ile değer görüldü.
Ödül töreni, 14 Nisan saat 14.00’de Kastamonu Şerife Bacı Öğretmenevinde yapılacak. Tören öncesi Dr. Niyazi ALTUNYA, Dr. Emin Mahir BALCIOĞLU, Mehmet SAYDUR ve Ahmet Tevfik BAL’ın konuşmacı olarak yer alacağı “Kastamonulu Bir Eğitimci, Köy Enstitülerinin Düşün Babası İsmail Mahir Efendi” başlıklı bir de panel gerçekleştirilecek.
İSMAİL MAHİR EFENDİ HAKKINDA…
1869 Kastamonu Araç doğumlu olan İsmail Mahir Efendi, Selanik Öğretmen Okulu Müdürüyken Mustafa Kemal ile Vatan ve Hürriyet Fırkasını kurmuş, başkanlığını yürütmüştür. İsmail Mahir Efendi müdürü olduğu kurumda sanat eğitimi, iş ve meslek eğitimi üzerine yurdumuzda ilk uygulamaları yapan kişi olmuştur. İlk resmi anaokullarını açan ve ilk kez anaokulu öğretmenlerini yetiştiren İsmail Mahir Efendi, 1908-1916 arası Kastamonu Milletvekili olarak Meclisi Mebusan’da özellikle kız eğitimi, tarım ve orman eğitimi, iş eğitimi gibi konularda ilk düşünceleri ortaya atmıştır. 14 Temmuz 1914’te Meclisi Mebusanda köylü eğitimi ve köye öğretmen yetiştirme konusundaki konuşmasıyla köy enstitülerinin fikir babalığını yapmıştır. Onun fikirleri, İsmail Hakkı Tonguç ile köy enstitülerine dönüşmüş ve enstitü çıkışlı öğretmenlerin çalışmalarıyla köylerimiz her yönden aydınlanmaya başlamıştır.
İSMAİL MAHİR EFENDİ, YETİŞTİRME YURTLARININ DA KURUCUSU
Kastamonu gerçeklerinden hareketle düşünce ve çözümler ürettiği konuşmalarından anlaşılan İsmail Mahir Efendi, yetiştirme yurtlarının da kurucusu ve ilk genel müdürüdür. “Eğitim demek öğretmen demektir. Öğretmen bulduğunuz anda eğitim ve okul var demektir,” diyen ve öğretmenin nasıl yetiştirilmesi gerektiğini anlatarak köy enstitülerinin fikir babalığını yapan İsmail Mahir Efendi’nin düşüncelerini yaşatmak için Eğitim İş Kastamonu Şubesi “İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödülü” verilmesini kararlaştırdı. Ödül; eğitim tarihi, iş ve meslek eğitimi, öğretim yöntemleri, eğitim yönetimi, yoksul ve köylü çocukların eğitimi gibi alanlarda üstün çalışmaları bulunan eğitimcilere, yönetim kurulu kararıyla her yıl verilecek.