PTT’nin talan fermanı olduğu iddia edilen, yapılanma ve faaliyet konularını düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin tüm tepkisine rağmen kabul edildi.
PTT’nin, yapılanma ve faaliyet konularını düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin tüm tepkisine rağmen kabul edildi. PTT çalışanları başta olmak üzere şimdi herkes bundan sonraki süreçte yaşanacakları bekliyor. Yasanın PTT’nin talan fermanı olduğunu düşünenler ilerleyen günlerde dile getirdikleri tüm olumsuz senaryoların bir bir gerçekleşeceği noktasında endişeli.
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de, yasayla PTT’nin AŞ. yapılmasının ardında özelleştirme olduğunu, yasa hazırlanırken PTT çalışanlarının ve ilgili sendikaların görüşlerinin dikkate alınmadığını, muhalefete kulak tıkandığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu’nda yasayla ilgili çekincelerini dile getiren Öğüt, haberleşme hakkının, anayasal güvence altında olan bir hak olduğunu ancak bu temel hakkın halkın elinden alınarak aynı TELEKOM’da olduğu gibi hizmet kalitesinin düşerek pahalılaşacağını ve ülkenin birçok noktasında hizmet almanın mümkün olmayacağını belirtti.
“Dünya Posta Birliği üyesi 192 ülkenin posta idarelerinin çoğu kamu kuruluşudur” diyen CHP’li Öğüt, bazı yandaş sendika temsilcilerinin, yasayla posta dağıtıcılarının sosyoekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik hükümetten söz aldıklarına dair söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
“Bu aldatmacaya kanmamak gerekir” diyen Öğüt, “Bu uzun vadeli projenin ilk adımları şubat ayında hayata geçirilmiştir. PTT Genel Müdürlüğü, dağıtım ve kargo hizmetleri için 20 bölgede ihale yapmış ve acele posta servisi, taahhütlü mektup ve kargo gibi hizmetler yirmi dokuz aylığına taşeron şirketlere verilmiştir. Ne var ki kısa zaman içinde bile sıkıntının ne denli büyük olduğu ortaya çıkmıştır. Köprü ihalesinde yaşananları bir kez daha hatırlatalım: “Satamazsınız.” dedik, “Satarız.” dediniz. “Ucuz veriyorsunuz, bu fiyat vatana ihanettir.” dedik, bizzat Maliye Bakanı karşı çıktı. Peki ne oldu? Biz dediğimizde karşı çıkanlar sonra bir bir sözümüze geldi. Başbakan ihaleyi iptal etti, “Vatana ihanet olurdu.” dedi. Şimdi yapılan da aynısıdır. PTT ihaleleri için de aynı şeyi söyledik. Tıpkı o zaman olduğu gibi burada da dinlemiyorsunuz.” diye konuştu.
PTT’de bugün itibarıyla yaklaşık 10 bin taşeron işçi bulunduğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Öğüt, işçilerin büyük çoğunluğunun yasal mesainin üzerinde çalıştığını, fazla mesai alamadığını, 11 ilde kargo işçilerinin 2 aydır maaş ve sigorta yüzü görmediğini söyledi.
PTT çalışanlarında da haklı bir tedirginlik olduğunu belirten Öğüt, yasada kurumda çalışan personelin başka bir kurum ve kuruluşa nakledilmesi ile ilgili herhangi bir hak ve olanak ile ilgili düzenleme bulunmamasını da eleştirdi.