İlhami Yılmaz, kurulduğu 2009 yılından bu güne imar bekleyen Ataşehir’in ilki olan Yenisahra planlarının İBB tarafından iadesi için; “Planların bu şekilde gönderilmemesi lazımdı” dedi.
Recep Kenan/itvhaber.com
Ataşehir Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile onaylanarak gönderilen Yenisahra imar planının İBB Meclisi’nde görüşülmeden iade edilişini eleştiren Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, görüşülmesi durumunda İBB Meclisi tarafından onaylanma olasılığına dikkat çekti.
ATAŞEHİR’İN İMAR UMUTLARI BİR BAŞKA BAHARA, SEÇİME KALDI!!!
Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin imar planlarının İBB’den dönmesi ile umutların bir başka bahara kaldığı Ataşehir’in imar planlarının çıkacağı yönündeki beklentiler bir başka bahara kaldı. 1/5000 ölçek RNİP onayı sonrası hazırlanarak gönderildiği Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Revize Uygulama İmar Planı (RUİP) Ataşehir’de ilk olarak bir imar planının 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı onaylanması ile tamamlanacaktı. Tamamlanacak Yenisahra İmar Planı sürecinin Ataşehir’in plansız diğer mahalleleri için de umut olacak, plan bekleyen Ataşehirlileri rahatlatacaktı. Ancak yine olmadı… Bu sefer de olmadı… Ataşehirlilerin imar umutları bir başka bahara, beklide; bir başka seçime kaldı…
YENİSAHRA 1/1000’Lİ UYGULAMA İMAR PLANI İBB’DEN DÖNDÜ
Ataşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Revize Uygulama İmar Planının (RUİP), 1/5000’lik plana uyumsuzluk nedeniyle ve yargı tarafından iptal edilebileceği gerekçesiyle iade edildi.
2009 YILINDAN BU GÜNE BİR MAHALLESİNE BİLE İMAR YOK
itvhaber.com haber portalı adına Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz ile söyleşi gerçekleştiren Recep Kenan, İmar konusunda üvey evlat muamelesi gören İstanbul diğer ilçelerinden farklı uygulamayla karşı karşıya kalan, kurulduğu 2009 yılından bu güne bir mahallesinin bile imar sürencin tamamlanamadığı Ataşehir’in İmar sorununu konuştu.
İLHAMİ YILMAZ’DAN itvhaber.com ARACILIĞI İLE AÇIKLAMALAR
Ataşehir’in imar sorununun kaynağı, sürecin uzamasındaki etkenleri ve Ataşehir Belediyesi’nin soruna yaklaşımı konusunda görüş ve düşüncelerini aktaran Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz itvhaber.com aracılığı ile açıklamalarda bulundu.
BÜROKRAT İMZASI İLE İADE ETİK DEĞİL, MECLİSE GİTMELİYDİ
Şubat ayında gündemine alınan Ataşehir Belediye Meclisi tarafından görüşülüp oy birliği ile onaylandıktan sonra, “Sosyal Donatı Alanlarında daraltılma” gerekçesi ile ve bürokrat imzası ile iade edilen Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Revize Uygulama İmar Planı (RUİP) iade şeklini hukuki bulmadıklarını kaydeden Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, bürokrat imzası ile iadesinin etik olmadığını vurguladığı planın İBB Meclisi’nde görüşülmesi durumunda onaylanma olasılığı olduğunun altını çizdi.
Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz’ın Ataşehir’in “İmar Sorunu”, sorunun kaynağı ve çözümü ile ilgili itvhaber.com aracılığıyla şu açıklamaları yaptı:
KURULDUĞU 2009 YILINDAN BU GÜNE ATŞEHİR’İN İMARI KONUŞULUYOR
“Ataşehir ilçesinin, farklı ilçelerden katılan mahallelerden oluşmuş olması nedeniyle arazide bir birini tamamlayan parçacık planlardan oluştuğunun herkesçe bilindiğini kaydeden Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, Ataşehir’in kurulduğu 2009 yılından bu güne bu durumun konuşulduğunu ifade ederek; “Bölgemizde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 19 adet de 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve Islah İmar Planı bulunuyor. 2009 yılından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığımız müracaatlar neticesinde ilçenin bütüncül olarak ele alınması, planlanması ve Kent Merkezleri, ulaşım ağları, ilçe sınırları açısından hepsini birlikte değerlendirmek üzere zaman zaman görüşmeler ve taleplerimiz oldu. Fakat ne taleplerimiz ne de görüşmelerimiz esasa alınmadan kendileri bir takım şeyler yapma cihetine gittiler.”
1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEK YENİSAHRA PLANLARI 2013’TE YAPILDI
“Önce Yenisahra bölgesi ve yakın çevresi olarak 1/5000’lik plan taleplerimiz 2013 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından gündeme alındı. 2013 yılında 1/5000 Nazım İmar Planı (NİP) yapıldı. Biz de o arada 1/1000 ölçekli Uygulama İmar (UİP) Planlarımızı yaptık. İtirazlar oldu. Daha sonra bu idari yargıya taşındı. . 2013 yılında yapılan 1/5000 Nazım İmar Planı (NİP) idari yargı tarafından bozuldu.”
1/5000 ÖLÇEKLİ RNİP 21 NİSAN 2017’DE İBB MECLİSİNDEN GEÇTİ
“Büyükşehir tarafından yeniden yapılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı 21 Aralık 2015 tarihinde İBB Meclisi tarafından onaylandı. İtirazlar ve değerlendirmeler neticesinde planın kesinleşmesi 21 Nisan 2017 tarihine kadar uzadı. 21 Nisan 2017 tarihinde İBB Meclisinden geçti. Bu planın Belediyemize gelmesi 2017 yılının Eylül ayına kadar uzadı. Belediyemiz tarafından 2015 yılında yapılan ve yargıdan dönen 1/5000 ölçek Nazım İmar plana göre hazırladığımız 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planını son 1/5000 ölçek NİP’nına göre düzenledik.”
1/1000’lik UİP’NI MECLİSİMİZ OY BİRLİĞİYLE İBB’YE GÖNDERDİ
“2015 yılında yapılan planlar 2017 yılının Eylül ayında bize intikal ettikten sonra, 2017 yılı içerisinde hazırladığımız 1/1000’lik planları 2018 yılı Ocak ayı toplantıları gündemine aldık. 2018 yılı Şubat ayında ilçe Belediyemiz Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edilerek Büyükşehir’e gönderildi. O günden bu güne Büyükşehir Belediyesi’nde bekletildi. 2 hafta önce yapmış olduğumuz görüşmelerde planlarla ilgili hukuksal bir takım sıkıntılar olduğu ifade edildi. İBB Başkanı Mevlüt Uysal ve İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Bedri Bey ile görüşmemiz sonucunda hukuksal sıkıntılar olduğunu, bu çerçevede görüş ve düşüncelerin açıklanacağını belirttiler. 2 gün sonra da planlarımızı iade ettiler.”
HAZİRAN’DA TEKRAR OY BİRLİĞİYLE ONAYLANDI
İade edilen planlarımızı belirtilen görüş ve düşünceler çerçevesinde düzelterek Meclisimizin Haziran ayı gündemine yetiştirdik. Arkadaşlarımız İBB tarafından belirtilen görüş ve düşünceler çerçevesinde çalıştı. 1/1000 ölçe Uygulama İmar Planlarımızı (UİP) tekrar hazırladık. Haziran ayı toplantılarında Meclise getirdik. Tekrar oy birliğiyle kabul ederek Büyükşehir (İBB)’e gönderdik.
GEREKÇE; DONATI ALANLARININ YETERSİZLİĞİ, MÜSTAKİL YAPILAŞMAYI ZORLAŞTIRICI HÜKÜMLER
“Planların iade edilme gerekçelerine baktığımız zaman; toplulaştırma alanlarında müstakil yapılaşmayı zorlaştırıcı hükümlerden bahsediliyor. Ve 1/1000 ölçek planda, donatı alanlarının 1/5000 ölçek plana göre yetersiz olduğu, özellikle cami alanlarının yeteri kadar ayrılmadığı gerekçesi ifade ediliyor.”
PLANLARIN BU ŞEKİLDE GÖNDERİLMEMESİ LAZIMDI
“Planın iade edilişinin bu şekilde olamayacağını, hukuk açısından bir takım sıkıntılar doğuracağını Mecliste arkadaşlarıma ifade ettim. Burada amaç üzüm yemek; bağcıyı dövmek değil… İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından hukuksuz anlamda bir metinle Meclisin oy birliğiyle göndermiş olduğu planları bir bürokratın imzası ile iade edilmesi teknik anlamda doğru değildir. Planların bu şekilde gönderilmemesi lazımdı. Ataşehir Belediyesi’nden giden planlar Meclisin oy birliği ile geçmiş. Plan oy birliği ile onanmış. En azından Meclise gitmesi, Meclisin görmesi lazımdı. Belki de İBB Meclisi bu planı oy birliğiyle kabul edecekti. Ve Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçe UİP (uygulama İmar Planı) askıya çıkacaktı. Teknik, siyasi ve hukuki açıdan doğru bulmadığımız bir uygulama…”
BİZİM 1/1000’LİK PLANLARIMIZ İBB İLE İSTİŞARE EDİLEREK YAPILAN PLANLAR
“Bu uygulamanın hukuksuz, mesnetsiz olduğunu ifade ediyoruz. Gerekçede cami alanlarının daraltıldığından bahisle iade edildiği söyleniyor. Arkadaşlarımızın 1/1000 ölçek planların yapım sırasındaki çalışmalarda Büyükşehir Belediyesi Planlama Dairesi Başkanlığı ile istişare edilerek yapıldı. ‘Cami alanlarının daraltıldı’ denilen konular; Mümin Deresi Cami yeri olarak ayrılan yerde iskanlı, imarlı binalar var. Kadastral yol, ana arter var. Mümin Deresi Cami alanını genişletmişler, yolu da cami alanı içerisine almışlar. Diğer ibadet alanları ile ilgili olarak da aynı şeyler yapılmış. Siz planı bu şekilde yapıyorsunuz ama 1/1000’lik plan karşılıklı istişare ederek yapıldı. Bizim 1/1000 ölçekli (UİP) Uygulama İmar Planlarımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile istişare edilerek yapılan planlar. 1/5000’liğe uygun yapılan planlar. Yapılan planlarla ilgili hiçbir endişemiz olmadığını ifade ettim.”
“İBB BAŞKANI MEVLÜT UYSAL: EN AZ 6 AY DAHA SÜRECEK” DEMİŞ
“Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal Ataşehir’de iftar programına gelmiş. Orada planların 6 ay daha süreceğini ifade etmiş. Niye planlar 6 ay daha sürüyor? Buradaki vatandaşların mağduriyet edilmesi adına böyle bir şeyin yapılması mümkün mü? Olur mu öyle şey?”
BÜYÜKŞEHİR KANUNU 1526 VE 5393 SAYILI YASALARDA PLANLARIN NE ŞEKİLDE YAPILACAĞINI İFADE EDİLİYOR
“Büyükşehir Belediye Kanun 5393 sayılı yasalar planların ne şekilde yapılacağını ifade ediyor. 5216 sayılı belediyeler yasası tarafından 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları yapılır diyor. 5393 sayılı yasada da, “1/5000’liğe uygun 1/1000’lik plan yapılır” diyor. Burada 1/5000’liğe uygun 1/1000’lik plan bizim tarafımızdan yapılmıştır.”
PLAN İBB’DE RESEN DE DÜZELTİLEBİLİRDİ
“5216 sayılı yasaya göre zaten bu planlar 1 senesini doldurmuş. 1 sene dolduğu için Büyükşehir (İBB) tarafından resen de yapılabilir 1/1000 ölçek planlar. Plandaki düzletmeler de İBB (Büyükşehir)’de resen de yapılabilirdi. Ben Büyükşehir’de konuşurken Başkan’a da imar üzerinden siyaset yapılamayacağını ifade ettim. Burada yaşayan vatandaşları mağdur etmemek adına planlar İBB tarafından iadeye gerek kalmadan düzeltilebilirdi. Hakikaten, imar üzerinden siyaset yapılmamamsı lazım… Vatandaşın hakkını vermemiz lazım. Ataşehir Belediyesinin 1/5000’lik planlar yapılmadı. Şu ana kadar hiçbir 1/5000’lik planı yapılmadı. Yenisahra ve Barbaros mahallelerini, kapsayan bu plan ilk 5000’lik plan olacaktı. Arkasından gelecek olan planlarımız var. Onları da bekliyoruz. Biz ilçe Belediyesi ve İlçe Belediye Başkanlığı olarak vatandaşımızı mağdur etmemek adına her türlü çalışmayı yapmaya hazırız. Ben bunu Meclisteki konuşmamda da söyledim.”
PLANLAR ONAYLANIP ASKIDAN SONRA İTİRAZLAR DEĞERLENDİRİLMELİ
“Yenisahra ve kısmen Barbaros mahallelerini kapsayan Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/1000 Ölçek Revize Uygulama İmar Planının (RUİP) şimdiye kadar onaylanarak uygulanmaya başlanması gerektiğinin altını çizen Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın Ataşehir’deki iftar programında planın en az 6 ay daha çıkamayacağı yönündeki sözlerini hatırlatarak; “Burada kazmanın Haziran ayında vurulması lazımdı. Bu planların bir an önce onaylanıp askıya çıkarıldıktan sonra varsa itirazla görüşülmesi lazım. Böyle bir şey olabilir mi? Bu aşamaya gelen plana itirazlarla ilgili vatandaşların itirazları için komisyon kurulabilir mi? Varsa itirazlar askıdan sonra kurumların ilgili birimleri tarafından değerlendirilir” ifadelerini kullandı.”