Taşkın Doganışık vefatının birinci yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda 28 Mart 2018’de düzenlenen anma gecesinde öğrencileri, dostları ve sevenleri buluştu.
Yaşama sevinci ve enerjisi yüksek, mizahi kişiliğiyle, her daim çevresine moral kaynağı olan Taşkın Hoca’nın sevenleri yine yalnız bırakmadı. Program sunumunu yapan eşi Nursaç Doğanışık koro şefliğini Haydar Tanrıverdi’nin yaptığı ve İTÜ Öğrencilerinin koro halinde türküler söylenerek anıldı…
Nursaç Doganışık, Zara, Gökhan Tepe, Ayla Çelik, Erol Parlak, İsmail Altunsaray, Orhan Hakalmaz, Müslüm ve Mustafa Eke, Yudum, Mustafa Demirkaya, Erdogan Eskımez, Neşe Demir, Erhan Uslu,Mustafa İpekcıoglu, Buse Katılmış, Haydar Tanrıverdı bu güzel anlamlı anma gecesinde Taşkın Doganışık’ı andılar. bazı duygular hüzünlü gözlerde yaşlar olsa da Taşkın Doganışık’ı yüreklerinde anıp varlığını yansıttılar sahnesine….
TÜRKÜLER ÖKSÜZ KALDI
30 Mart 2017 Perşembe günü, evinden ayrılmak üzere iken site otoparkında, arabasının içinde geçirdiği ani kalp krizi sonucu İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü Öğretim Elemanı San. Öğr. Gör. Taşkın Doğanışık hayata gözlerini yumdu.
Yaşama sevinci ve enerjisi yüksek, mizahi kişiliğiyle, her daim çevresine moral kaynağı olan Taşkın Hoca’nın sevenleri, vefat haberi duyulduğunda uzun bir süre bu ani gidişini kabullenmek istemedi.
Öğrencileri ve çalışma arkadaşları da Taşkın Hoca’yı son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
TAŞKIN DOĞANIŞIK KİMDİR?
Taşkın Doğanışık, 10 Ocak 1955 yılında doğdu. 1980 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümünden mezun oldu. İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halk Müziği Programında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Konservatuvarımızda ilk olarak 1981 yılında ders saati ücreti ile görev aldı. 1983-1987 İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü Geleneksel Müzik Birimi Öğretim Görevlisi olarak görev yaptıktan sonra 1987 yılı itibariyle konservatuarımızın Ses Eğitimi Bölümünde Sanatçı Sözleşmeli Öğretim Görevlisi olarak göreve başladı.
Doğanışık, kariyerinin ilk yıllarında, İTÜ Türk Halk Müziği Topluluğu ve Türk Folklor Kurumu gibi büyük kurumların koro şefliğini üstlendi, çeşitli üniversitelerde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın İç Hizmetler Eğitim bölümünde Türk Halk Müziği Repertuvarı, Arif Sağ Müzik okulu gibi özel kuruluşlarda, Türk Halk Müziği Solfeji, Türk Halk Müziği Repertuvarı ve Bağlama dersleri verdi.
90’lı yılların sonlarından itibaren çeşitli radyo ve televizyon kanallarında yayınlanan müzik programlarında, müzik direktörü, danışman, yapımcı, sunucu ve solist olarak yer alan Doğanışık, yurtiçi ve yurtdışı birçok solo konser verdi. 2000’li yılların başında bir dönem Kültür Bakanlığı Halk Oyunları Yarışmaları Seçici Kurul Üyeliği de yapan Doğanışık “Abdal Gönlüm” ve “Dile Dile” isimli iki adet Türk Halk Müziği solo albümü yayınladı.
Kariyerinin ilk yıllarından itibaren amatör ve profesyonel birçok koronun şefliğini yapan Doğanışık, bu topluluklarla sayısız konserler vererek, Türk Halk Müziği’nin, halk kültürü ve sanatının toplumda gelişerek yaygınlaşması, bir çok halk ezgisinin derlenmesi ve icrası noktasında önemli bir misyonu da göğüsledi.
Nida Tüfekçi, Neriman Tüfekçi ve Yücel Paşmakçı gibi duayen hocalarımızın önce öğrencisi sonra da meslektaşı olan Doğanışık, üstatların yazılı ve sözlü bilgilerinin aktarılması sürecinde halk müziğinin geleneği ve geleceği arasında adeta bir köprü niteliğindedir. Bir baba, bir ağabey ve bir arkadaş hassasiyetiyle öğrencilerinin her halinden anlayan ve bilen Doğanışık, yardımsever ve mizahi kişiliğiyle bütün öğrencilerinin gönlünde taht kurdu. Başka hayatlara dokunmayı ve başka hayatlara ışık olmayı misyon edinen Doğanışık sadece kendi alanı değil müziğin farklı alanlarında hizmet veren birçok hizmet veren birçok sanatçının ve çalışma arkadaşlarının hayatına da dokunmuştur.
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda eğitim görevlisi olarak görev yapan Taşkın Doğanışık 62 yaşında vefat etti.