Ataşehir Belediyesi tarafından yürütülen çeşitli projelerle Ataşehir ve Ataşehirlilere yönelik, eğitim, spor, sosyal destek ve yardım ile çevre alanlarında çalışmalar devam ediyor.
Ataşehir Belediyesi’nin bu kapsamda yürüttüğü projelerden bazıları:
1- Roman Müzisyenlere Nota Eğitimi Veriliyor.
Ataşehir Belediyesi tarafından Roman vatandaşlarla yapılan görüşmelerde, Romanlar belediyeden nota öğrenme talebinde bulunmuşlardı. Müzik ve enstrüman kullanımına doğal yeteneği olan Romanlar, işlerinin eğitimini de almak istediler.
Ataşehir ve Anadolu Yakası’nda yaşayan Romanlara kültürel haklar bağlamında disiplinli bir eğitim verilmesi amacıyla hazırlanan projede, eğitimlere yaklaşık 30 kadar Ataşehirli Roman müzisyen katılacak. 6 ay sürecek teorik ve pratik eğitimlerde; nota, şan ve perküsyon eğitimi verilecek.
2- Kuaförünüz Evinize Geliyor.
Ataşehir Belediyesi, ilçede yaşayan 70 yaş üstü kişiler ile engelli vatandaşlar için kişisel bakım ve kuaförlük hizmetini evlerine götürüyor.
Ataşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından “Kuaförünüz Evinize Geliyor” ismiyle başlatılan projeden, evinden çıkamayacak durumda olan ve kişisel bakımlarını yapamayan 70 yaş üstü kişiler ve engelli Ataşehirliler faydalanabiliyor.
3- E-Atık Toplama Yarışması Başladı.
Çağdaş, yaşanabilir, sağlıklı ve temiz bir Ataşehir inşa etme hedefiyle hareket eden Ataşehir Belediyesi, atıkların toplanması ve geri dönüşümünü teşvik etmek için ilkokul ve ortaokullara yönelik “E-atık Toplama Yarışması” başlattı.
Okullar yarışmaya; büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç olmak üzere), oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri ve otomatlar gibi e-atıklarla katılabilirler.
4- Geleceğim İçin Atık Pil Toplar Mısın?
Ataşehir Belediyesi ile TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) ilçe sınırlarını kapsayan yeni bir atık pil toplama yarışması başlattı.
“Geleceğim için atık pil toplar mısın?” sloganı ile hayat bulan “Anaokulları Atık Pil Toplama Yarışması”na Ataşehir ilçe sınırları içindeki anaokulları katılabilecek.
5- İlk Hayalim, Bisikletim.
Ataşehir Belediyesi, çocukların bisiklet hayalini gerçekleştirmek için yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Kullanılmayan, çürümeye terk edilmiş bisikletler toplanıp, onarılarak bisiklet hayali kuran ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştıracak.
6- Kadın Gücü AKAGİM’le Ekonomiye Kazandırılıyor.
Kurulduğu günden itibaren her alanda kadını güçlendirmeye yönelik çalışmalar sürdüren Ataşehir Belediyesi, bunlara bir yenisini daha ekleyerek “Ataşehir Belediyesi Kadın Girişimcilik Merkezi”ni hayata geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında 160 kadınla birlikte eğitimlere başlayan AKAGİM’in resmi açılışı yapıldı.
Kadınların gücüne girişimcilik yoluyla güç katmak için Ataşehir Kadın Girişimcilik Merkezi (AKAGİM) projesi hayata geçirildi. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Ataşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projenin ortaklığını Ataşehir Kaymakamlığı; iştirakçiliğini ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapıyor.
8- Bu Takside Kitap Var.
Ataşehir’deki 1000 takside uygulamaya geçilen projeyle; okuma alışkanlığı yaygınlaşırken aynı zamanda kitapların elden ele, nesilden nesile ulaşması sağlanıyor.
İstanbul trafiğini daha keyifli hale getiren ve ilçedeki taksileri birer mini kütüphaneye çeviren projede; edebiyat, kişisel gelişim, şiir gibi birçok türden kitap vatandaşlarla buluşuyor.
9- Sevgi Kumbaraları.
İlçe sınırları içerisinde yaşayan farklı sosyal ve ekonomik gruplara mensup kesimler arasında paylaşım ve dayanışmanın güçlenmesini sağlamak amacıyla başlatılan proje kapsamında, ilçenin çeşitli bölgelerine yerleştirilen kullanılmış giysi, ayakkabı, tekstil kumbaralarında, vatandaşların ihtiyaç fazlası eşyaları toplanarak, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya devam ediyor.
10- Yaşam İçin Geri Dönüşüm Noktaları Projesi
Elektrikli ve elektronik atık toplama noktaları, Ataşehir’deki sitelerde yerlerini almaya devam ediyor.
Ataşehir Belediyesi ile ELDAY (Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği) işbirliğinde gerçekleştirilen “E-Atık Geri Kazanım Projesi” kapsamında, atık haldeki elektrikli ve elektronik eşyaların, çevreyi kirletmeden geri kazandırılması çalışmaları, yeni toplama noktaları oluşturularak büyümeye devam ediyor.
11- Sokakta Kitap
Ataşehir Belediyesi, yeni bir uygulamaya daha imza atarak sokakta kitap uygulaması başlattı. Ataşehir Belediyesi tarafından Kütüphaneler Haftası kapsamında ilçede iki noktaya sokak kütüphanesi kazandırıldı.
Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün; okumayı teşvik etmek, farklı türdeki kitaplarla okurları buluşturmak ve kitapların daha kolay ve ulaşılabilir olmasını sağlamak amacıyla hayata geçirdiği sokak kütüphaneleri sürekli olacak.
12- ABİM
İşsizlere iş, firmalara işçi ve mesleki eğitim almak isteyenlere meslek edindirme kursları sunan ABİM, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan işsizliğe çare oluyor.
ABİM, aynı zamanda Ataşehir ilçe sınırlarındaki 17 mahalle ve İstanbul genelindeki büyük, orta ve küçük tüm işletmelere, talep ettikleri nitelikte personel sağlıyor.
13- Sosyal alarm sistemi
Evde Sağlık ve Sosyal Destek Hizmetleri kapsamında verilen “Sosyal Alarm Sistemi” hizmeti sayesinde Ataşehir’de bedensel engelli, kronik rahatsızlığı olan ve 65 yaş üstü vatandaşlar yararlanıyor.
Sağlık hizmetini vatandaşların evine kadar taşıyan Ataşehir Belediyesi 2012 yılından bu yana “Sosyal Alarm Sistemi” ile hizmetlerini aralıksız sürdürmeye devam ediyor.
14- HORECA
Ataşehir Belediyesi, Çevko, Şişecam ve Özen Cam işbirliğiyle cam atıkların etkin toplanmasını sağlamak amacıyla 2015 yılının Ekim ayında başlatılan Horeca (Hotel, Restaurant, Cafe) projesinde 2 milyar adet cam şişe toplandı.
Doğada yüzde 100 geri dönüşebilen tek malzeme olan camın, diğer ambalaj atıklarını kirletmeden ve zarar görmeden ayrı ve etkin toplandığı bu proje sayesinde birçok konuda tasarruf sağlanıyor.
Kafe, lokanta, bar, otel, alışveriş merkezi gibi işletmelerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği bölgelerde, yüksek miktarda cam atığı ortaya çıkıyor. Atık camların çöpe karışmadan geri dönüşmesine destek olan Horeca projesine Ataşehir’deki 74 işletme, 7 AVM ve 10 otel katılıyor. Proje katılımcılarına 15 Şubat 2017 tarihinde yapılan lansmanla “Işıklı Cam Dostu İşletme Tabela” ödülleri verilmişti. Projenin sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla, bu işletmelere ait toplanan cam verileri takip ediliyor ve periyodik denetimler yapılıyor.