Hoşgeldiniz  

696 Sayılı KHK İle Taşerondan Kamuya Geçiş Süreci

admin | 03 Ocak 2018 | Ekonomi, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı açıklamada, taşeron işçilere yönelik 696 sayılı KHK düzenlemesi ile şirket yada kurumlara geçişle ilgili merak edilenlerin yanıtını verdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

ÇSGB, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan düzenlemede 2 Ocak 2018’de başlayacak olan taşeron işçilerin geçiş sürecinin 2 Nisan 2018’de tamamlanacağını, başvuruların geçilecek kurum olan işverene yapılacağı, başvuruda beyanın esas olduğunu, şimdiki işverenle alakası olmadığının altı çizilen “Feraga belgesi” ve Sulh Sözleşmesi”nin süreç tamamlanınca işe başlarken kuruma verileceği belirtiliyor.  “Feraga belgesi” ve Sulh Sözleşmesi”nin kamuya geçecek olan taşeron işçi ile geçeceği işveren kurum yada şirket arasında olacağı kaydediliyor.

Alt işveren işçilerine yönelik düzenlemenin de yer aldığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’nin yayınlanmasının ardından, geçiş sürecinin doğru bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla yapıldığı belirtilen açıklamada, “24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile alt işveren işçilerimizin kamuda istihdamı için yapılan düzenleme, 2 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olup, hem merkezi yönetim hem de belediye ve il özel idareleri gibi mahalli idarelerde alt işveren işçilerimizin istihdam edilmek üzere başvuruları 2 Ocak 2018 tarihinde başlayacaktır” ifadelerine yer verildi.

GEÇİŞ BAŞVURULARI 2 OCAK 2018’DE BAŞLADI

Başvuru ve kadroya geçiş sürecine ilişkin uygulama, başladığı 2 Ocak 2018’den itibaren 90 gün içinde sonuçlandırılacak. Geçiş yapacakları idareler tarafından işçileri başvurularının alınmasına 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlanacaktır.

BAŞVURULAR ÇALIŞTIKLARI DEĞİL, GEÇECEKLERİ ŞİRKET YADA KURUMA

Taşeron işçilerin (Alt işveren işçileri) 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün içinde, istihdam edilecekleri kurumlara başvurularını yapacaklar. Başvurular çalıştıkları alt işveren şirketlere değil, geçmesi ön görülen şirket ya da kuruma yapılacak. Başvuruda bulunan alt işveren işçilerimi bilgileri, başvurdukları idarelerce elektronik ortama aktarılacak. İşçilerin 4 Aralık 2017 tarihinde düzenleme kapsamında bir ihalede çalışıp çalışmadığı ilgili kurumlar nezdinde kontrol edilerek, çalıştıkları idarelerce sınav süreci başlatılacak. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra işçiler çalıştıkları kurumda istihdam edilecekler.

FERAGAT VE SULH SÖZLEŞMESİ 90 GÜNLÜK SÜRECİN SONUNDA YENİ İŞVERENE

Geçiş için başvuran alt işveren işçilerinin, çalıştıkları alt işveren şirketlerine herhangi bir evrak ya da feragat belgesi vermesi gerekmiyor. KHK’daki düzenleme geçişi kesinleşince istihdam edilen işveren kurum tarafından işe başlanırken istenecek. 90 günlük sürecin sonunda, işçilerin kadroya geçişi sırasında, kendilerinden kadroya geçişe ilişkin açtıkları dava veya icra takibi varsa, bu dava veya takiplerden feragat ettiklerine ilişkin bir belge ve sulh sözleşmesi, çalıştıkları idarelerce talep edilecektir.

SULH SÖZLEŞMESİYLE HAK KAYBI YOK: ALT İŞVEREN SULHA TARAF DEĞİL

Yapılan açıklamalarda, kamuda istihdam edildikleri için, kadroya geçişleri nedeniyle çalıştıkları idare ile sulh sözleşmesi yapacak olan taşeron işçilerinin, yapılan sözleşme nedeniyle hak kaybına uğramayacaklarının altı çizilirken, idare ile yapılacak “Sulh sözleşmeleri” ile alt işveren şirketlerine karşı işçinin haklarından vazgeçmesi anlamına gelmediği vurgulanıp; “Alt işveren şirketleri sulha taraf olmayıp, bundan yararlanamazlar” deniliyor.

GEÇİŞTE SGK KAYDINDAKİ TARİH DİKKATE ALINACAK

696 Sayılı KHK ile verilen kadro hakkından, 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla çalışan taşeron işçileri yararlanacak. Bunun tespitinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) verilen işe giriş bildirgeleri, işten ayrılış bildirgesi ve aylık prim ve hizmet belgeleri esas alınacak. 4 Aralık’ta çalışıyor olduğu halde daha sonra işten ayrılış bildirgesi verilen taşeron işçiler de kadroya alınacak.

GEÇİŞ SÜRECİ 2 NİSAN 2018’DE TAMAMLANACAK

Taşeron işçisinin şirket yada kurumlara geçiş süreci 2 Nisan 2018’de tamamlanacak. Şartları taşıyanların yazılı, sözlü ya da uygulamalı sınava alınması, sınavda başarılı olanların kadroya alınması işlemleri 2 Nisan 2018 tarihine kadar sonuçlandırılacak. Çok sayıda başvurunun olacağı, bu kadar yoğun bir işlemin yapılması gereken sürecin 3 aylık sürede yetişmesinin güçlüğüne dikkat çekiliyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.