Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, ‘kültür kenti’ yapma hayalleri ile yatırımlar yapma gayretleri olduğunu kaydederek, Ataşehir’in arsa fakiri olduğunu söyledi.
Recep Kenan/itvhaber.com
16 yılı Kadıköy’de, yaklaşık 35 yıldır belediyecilik deneyimi olan Sadık Semih Kayhan belediyeler olarak geçmişte yapılan hataları Battal İlgezdi başkanlığında kuruluşuyla birlikte çok daha iyi görüldüğünü, Ataşehir’i oluşturan mahallelere önceki dönem bağlı oldukları belediyeler tarafından kamunun kültür etkinlikleri yapılabilecek yatırımlar yapmadığının farkına vardıklarını kaydetti.
2009 yılında kurulan Ataşehir Belediyesi’nin kuruluşunda Başkan İlgezdi ile birlikte olduklarını, yaşanan sıkıntıları birlikte aştıklarını ifade Sadık Semih Kayhan, Recep Kenan aracılığı ile itvhaber.com’a kuruluşundan bu güne Ataşehir Belediyesi’nin kültür ve spora verdiği önemi vurguladığı özel röportajında, yapılan yatırımlar, ve kültürel faaliyetlerini değerlendirdi.
ATAŞEHİR’İ DEĞERLENDİRİRKEN 2009 YILINDAN BAŞLAMAK LAZIM
35 yıllık belediyeci olarak özeleştiri yapan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan belediyeler olarak kentlerin merkezlerine yatırım yapıldığını Ataşehir’in kuruluşuyla daha yakından gözlemlediğini kaydederek; “Ataşehir’i değerlendirirken 2009 yılından başlamak lazım. Küçükbakkalköy’de yaşayan bir insan Kadıköy’e inmiş kültürel etkinlikleri izlemek için. Yada Ümraniye veya Üsküdar merkeze inmiş. Oysa biz bunu daha dengeli dağıtıp mahallelerde de kültürel etkinliklerin yapılabileceği merkezleri yapmalıymışız. Bunu ayrılıp Ataşehir ilçe olunca fark ettik. Kadıköy, Ümraniye ve Üsküdar’dan ayrılan mahallelerin neredeyse hiç birinde kültür ve spor altyapısına yönelik kamu yatırımı yok.
YAPACAĞIMIZ BELEDİYECİLİĞİ “SOSYAL BELEDİYECİLİK” OLARAK TANIMLADIK
Ataşehir’de yönetime geldikten sonra Belediye Başkanımız Battal İlgezdi ile birlikte klasik belediyecilik anlayışı dışında bir belediyecilik anlayışının olmasına karar verdik. Dedik ki; asfalt, yol yapmak belediyenin sıradan işleri. Her hangi biri getirdiğiniz zaman onları yapar. Artık gelişmiş ülkelerde belediyecilik uyguladıkları sosyal projelerle ölçülüyor. STK’ları, kamuyu ve halkı katarak yönetim anlayışı yürütülüyor artık. Biz de yapacağımız belediyeciliği; “sosyal belediyecilik” olarak tanımladık. Sosyal belediyeciliği, halkın yanına, yakınına kültürel tesisleri taşıyarak yapmayı kararlaştırdık. Ataşehir’de yaptığımız yatırımların ilklerine baktığız zaman, kültürel tesisler öne çıkıyor.
40 YILDIR İŞGALDEKİ ALANI KÜLTÜR MERKEZİ YAPTIK
40 yıl fırıncı tarafından işgal edilen Üsküdar’dan gelen alanın tahliyesi gerçekleştirildi. Tahliye edilen bu alana Mustafa Saffet Kültür Merkezi yapıldı. Kaba inşaatını bir yatırımcı arkadaşımız üstlendi, geri kalanını biz belediyemizin imkanları ile hizmete soktuk. Mahallelerin çoğunda oluşturduğumuz Gençlik Merkezleri ile kültürel ve eğitsel anlamda ciddi çalışmalar yapmaya başladık.
İBB’NİN DURDURDUĞU İÇERNKÖY’DEKİ KÜLTÜR MERKEZİ YAPILIYOR
İçerneköy’deki Pazar alanını projelendirerek tiyatro, sinema salonlarının olduğu kültür merkezi olarak inşa etmeye başladık. Amacına aykırı inşaat yapılıyor gerekçesi ile Büyükşehir Belediyesi tarafından durduruldu. 3 yıllık bir beklemeden sonra yapılan plan değişikliğiyle kültür merkezi olarak projemiz onaylandı. Kısa süre içinde inşaatına yeniden başlayacağız. 1 – 1.5 yıl gibi bir sürede tamamlayarak hizmete almayı planlıyoruz.
1 YILDA 3 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİYE KÜLTÜR SANAT EĞİTİMİ
Neşet Ertaş Kültür Evi’mizi yaptık, bitirdik. Orada insanlarımız eğitim görüyor. 1 yıl içerisinde 3 binin üzerinde öğrencinin kültür sanat eğitimi aldığını söylediğimiz zaman, bunun ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Tiyatro etkinliklerimizin kaç salonda yapıldığı soranlar, kiralık salonlarda yaptığımız örenince şaşırıyorlar.
KÜLTÜR MERKEZİ ALANINDA SÖZLÜ MUTABAKATA VARILDI, YERİNE GETİRİLMEDİ
Atatürk Mahallemizde Kadıköy Belediyesi döneminden başlayan çok büyük bir projemiz vardı. Mozaik çarşı’nın karşısında 14 dönüm bir alan var. Bir kısmı dini tesis, geri kalanı ise kültürel tesis alanıydı. O zaman L şeklindeki bu alana büyük proje sığdırma imkanı olmadı. Yapılan görüşmelerin sonunda Migros’un yanındaki bu araziden çok kıymetli bir araziye dini tesis alanını aktarıp, o alanın tamamını kültürel tesis alanı olarak düzenlemesi üzerinde Büyükşehir ile bir mutabakata varıldı. O plan çıktı. İtiraz üzerine plan değiştirilerek, tekrar eski haline getirildi. Büyükşehir yetkililerine bu alanın bütünlüğünü bozmamalarını, Emekevler’den istenilen büyüklükte yer verme teklifi yapıldı. Aradaki mesafe 200 metre civarında… Dini tesisin buraya yapılması teklifi yapıldı. Sözlü mutabakata da varıldı. Daha sonra bu mutabakatta yerinme getirilmedi. Yapılan 1/ 5000’lik planda bu alanda bir miktar dini tesis alanı, kalanı da kültürel tesis alanı olarak ayrıldı.
2 BİN KİŞİLİK GÖSTERİ MERKEZİ, OTEL, ATÖLYELER, SİEMA – TİYATRO SALONLARI VARDI
Hazırladığımız ilk kültürel tesis projesinde 2 bin kişilik çok büyük bir gösteri merkezi, kültür merkezi, konaklamak için otel, heykel, resim atölyeleri, tiyatro salonları, sınıflar ve dersliklerin olduğu kompleks şeklinde tesis yer alıyordu. Şimdiki alana bu projenin sığması teknik olarak mümkün değil. Bunun için itirazımız oldu. İtirazımız ve davalar devam ediyor.
EMEKEVLER’DE BİR BAŞKA PROJE: NİKAH DAİRESİ VE KONGRE MERKEZİ
Emekevler içerisindeki bir başka alanda proje ile ilgili çalışmalarımız var. Nikah dairesinin 4 katta olması beğenilmiyor. Emekevler’e metro istasyonunun da geliyor olması ile bir nikah dairesi ve yanına da kongre merkezi bir bina düşünülüyor.
ATAŞEHİR ARSA FUKARASI
Ataşehir aslında arsa fukarası bir yer. Arazimiz olsa bizim Ataşehir’i kültür kenti yapma hayalimiz, hep var. Bu güne kadar yapılan yatırımlar da hep bu yönde oldu. Şu anda en küçük birimde bile kültür ve sanat eğitimi yapmaya çalışıyoruz. Özellikle çocuk genç ve kadınlarımıza yönelik onlarca branşta sanat, kültür ve spor etkinliklerimiz var.