Hoşgeldiniz  

ADİL, OBJEKTİF ÖLÇME SİSTEMİ GELECEKSE; TEOG KALKSIN

admin | 17 Eylül 2017 | Eğitim, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

Erdoğan’ın açıklaması ile gündeme gelen TEOG’un kaldırılmasına olumlu bakan eğitimciler, adil ve objektif bir ölçme değerlendirme sisteminin gereğine de işaret ediyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren TEOG’un kaldırılması isteğini dile getirmesi eğitim camiasından tartışmaları ve arayışları da beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEOG sınavının kaldırılacağını açıkladığı TV programında konuyu Başbakan Binali Yıldırım’la görüşeceğini ifade etmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BAŞBAKAN’LA GÖRÜŞTÜ

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Beylerbeyi Sarayı’ndaki çalışma ofisinde Başbakan Binali Yıldırım ile Saat 16.00’da başlayan 18.30’da sona eren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım’a TEOG sunumu yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları yeni yol haritasını belirlemek için çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması ile gündeme gelen TEOG’un kaldırılmasına olumlu bakan eğitimciler ise, yerine adil ve objektif bir ölçme değerlendirme sisteminin getirilmesi gerektiğini de vurguluyorlar.

EĞİTİMCİLER TEOG’UN KALDIRILMASINA OLUMLU BAKIYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, her yıl yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin iyi bir liseye girebilmek için katıldığı TEOG sınavının kaldırılması isteği eğitimciler tarafından tartışılıyor. Adil ve objektif bir ölçme-değerlendirme sisteminin getirilmesi halinde eğitimciler TEOG’un kaldırılmasına olumlu bakıyor.

OBJEKTİF VE ADİL ÖLÇME-DEĞERLENDİRME İLE SEÇME SİSTEMİ GELSİN

Kontenjan üstünde talebin olduğu için seçme sistemiyle öğrenci alması gereğinin altını çizen özel eğitim kurumu temsilcileri,  başka bir şey olsa da, objektif ve adil ölçme-değerlendirme kriterlerine uygun seçme sistemiyle öğrenci alımı olmasının gereğine işaret ederek, sınavsız, not ortalamasıyla öğrenci alınmasının, okulları olumsuz etkileyeceğinin altını çiziyor.

OKULLAR KÜLTÜRÜNE, HEDEFLERİNE GÖRE ÖĞRENCİSİNİ SEÇSİN

Okulların kültürüne, hedeflerine göre öğrencisini seçmesinin her eğitim kurumun kültürü, kimliği ve tarzını oluşturacağına dikkat çeken eğitim kurumu yöneticileri, öğrencilerin de kendilerini bu hazırlayacağı okulların rekabet gücü ve öğrencilere farklılaştırılmış modeller olanaklarının gelişeceği kaydediliyor.

ANADOLU VE FEN LİSELERİ ÖĞRENCİLERİNİN SEÇİMİ…

Anadolu ve fen liselerine yerleştirilecek öğrencilerin seçiminin önemine dikkat çekilirken, TEOG’un kaldırılma fikrine karşı çıkmayan ancak seçme (ölçme-değerlendirme) sisteminin gereğine işaret eden eğitimcileri ise “İmam hatiplerin başarısızlığı konuşulurken bu açıklama tesadüf mü?” sorusunu yöneltiyor.

SİSTEM 15 SENEDE 8 KEZ DEĞİŞTİ: AL, LGS, OKS, SBS, TEOG…

Türkiye’de eğitimde liselere geçiş sistemi son 15 yılda 8 kez değiştirilerek yeni düzenlemeler yapıldı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı.

Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi.

OKS’DEN TEOG’A

2004 yılına kadar devam eden sistem, bu tarihten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak isimlendirildi. OKS ise 2008’de kaldırıldı.

2008’de kaldırılan OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı. 2012’de SBS aşamalı olarak kaldırıldı; 2013’te SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.