Bu yıl Bükreş’te 24-28 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Bookfest Uluslararası Kitap Fuarı’nda ‘Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi’ tanıtım etkinliğiyle okurlara sunuldu.
Bükreş’te yayınlanan “Arena literară-AnulII” edebiyat dergisinin Nr.5/Mai-İunie 2017 tarihli sayısında antolojide yer alan verilen şairler ve şiirlerinin tanıtımı yapıldı.
Antoloji, Romanyalı akademisyen-Türkolog Neuzat İusup (Nevzat Yusuf Sarıgöl) ile Nermin İusup (Nermin Yusuf) tarafından ve Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu eski üyesi Şair Osman Bozkurt’un da desteği ile hazırlandı.
Romanya’nın Bükreş şehrinde ikamet eden şair ve çevirmen, Neuzat İusup (Nevzat Yusuf Sarıgöl) ile Nermin İusup (Nermin Yusuf) tarafından çevirileri yapılarak yayıma hazırlanan Antologia Poeziei Turce Contemporane (Çağdaş Türk Şiirleri Antolojisi) adlı eserde Yahya Kemal Beyatlı’dan Ahmet Haşim’e, Nazım Hikmet’den Necip Fazıl Kısakürek’e, Sezai Karakoç’tan Cahit Sıtkı Tarancı’ya Türk şiirinin önde gelen şairleri yer alıyor.
Garip Akımı şairlerinden Orhan Veli, Melih Cevdet Anday,Oktay Rıfat’ın; 2. Yeni şairleri olarak anılan İlhan Berk, Edip Cansever, Turgut Uyar, Cemal Süreya’nın; toplumcu şairler Afşar Timuçin, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Ataol Behramoğlu, İsmet Özel, Süreyya Berfe, Turgay Gönenç, Ahmet Telli, Mehmet Başaran gibi dönem şairlerinin şiirlerine de yer verilen antolojide; 80’li yıllar ve sonrası şairlerden de var.
Tanıtım etkinliğine Türkiye’den antolojide yer alan şairlerden Ahmet Özer, Osman Bozkurt, Hayrettin Geçkin, Osman Günay ve Şener Aksu katıldı.
Etkinliği düzenleyen Betta Yayınevi editörü Nicolae Roşu, yaptığı konuşmada, antolojinin 4 yıllık bir sürede, büyük bir sorumluluk alarak düzenlendiğini belirtti.
Antoloji’yle ilgili Romen eleştirmenlerden Aureliu Goci ve Ion Dodu Balan söz alarak çağdaşlaşan Türk şiirinin Romanya’ da ve dünyadaki etkileri üzerine düşüncelerini açıkladılar. Dildeki yabancı sözcüklerden arındığına işaret ettiler.
Etkinlikte Türkiye’den konuk olarak çağrılan şairlerden Osman Bozkurt, yayımlanan şiir antolojisinin kültürlerin evrensel boyutta buluşmasına ve ülkeler arasında bir köprü oluşturacağına vurgu yaptı.
Ahmet Özer, Türk şiirinin tarihçesinden söz ederek, ülkesinde bir dönem yasaklı olan şair Nâzım Hikmet’in yasak sonrası ilk yayımlanan “Romanya’ya Dair Lirik Röportaj” (Haziran 1962) şiirini okudu.
Etkinlik Türkiye’den giden diğer şairlerin şiir okumalarıyla sona erdi.
Kadir İncesu