BM tarafından 3 Mayıs’ın Dünya Basın Özgürlüğü Günü ilan edildiğini birçok kurum görmedi ya da görmezlikten geldi. CHP’li İlgezdi sosyal medyada güne özel mesaj paylaştı.
Recep Kenan/itvhaber.com
Uluslararası izleme örgütleri raporlarına göre 4 sıra daha düşerse “kara liste”ye gireceğine dikkat çekilen Türkiye’nin basın özgürlüğünün en fazla gerilediği 3. Ülke olarak kaydedildiği belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler’in 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü ilan ettiği günde dünya çapında basın özgürlüğünün önemine dikkat çeken etkinlikler düzenleniyor. Çok az sayıda siyasi ve kurum temsilcisi güne özel mesaj yayınladı.
PRANGALI KALEMLERİN ÇOĞALDIĞI ÜLKEDE BASIN ÖZGÜR DEĞİLDİR
CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi sosyal medya hesabında paylaştığı mesajında basın özgürlüğünün önemine dikkat çekerek; “Özgür Basın Varsa, Özgür Toplum Vardır”dedi. İlgezdi, pranga vurulan kalemlerin çoğaldığı ülkede basınını özgür olamayacağının altını çizdi.
CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla basının özgür olmadığına dikkat çektiği paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
PRANGA VURULAN KALEMLERİN ÇOĞALDIĞI ÜLKEDE BASIN ÖZGÜR DEĞİLDİR
“Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü! Nasıl ki, kenetlenmiş dişlerle özgürlük türküleri söylenmiyorsa; aynı şekilde ellerine pranga vurulan kalemlerin çoğaldığı, sansürlenen kelimelerin düşünceleri yaktığı bir ülkede kuşkusuz basın da özgür değildir.”
ÖZGÜR TÜRKİYE İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ
“Gazeteciliği suç olarak görenlerin aksine bizler, meslek örgütleriyle dayanışmayı yükseltecek, haber peşinde koşan emekçilerle birlikte mesleğin onuru için, özgür Türkiye için mücadele edeceğiz. Unutulmasın ki, UĞUR MUMCU’lar, ABDİ İPEKÇİ’ler, METİN GÖKTEPE’ler, HASAN TAHSİN’ler var olduğu sürece aydınlık kazanacak, Türkiye kazanacak!”
TÜRKİYE 4 SIRA DAHA DÜŞERSE “KARA LİSTE”
Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yayınlanan 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre; Türkiye, geçen yıla göre 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 155’inci sırada yer aldı. Türkiye 4 sıra daha düşerse “kara liste” olarak nitelenen en kötü ülkeler arasına girecek.
Son 12 yılda 56 basamak düşüş kaydeden Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler” kategorisinde yer aldı.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN EN FAZLA GERİLEDİĞİ 3. ÜLKE
Öte yandan, ABD merkezli insan hakları örgütü Freedom House 2016’da Türkiye’deki basın özgürlüğüyle ilgili hazırladığı raporun özetindeki verilere göre; 2013’e kadar Türkiye basınını “kısmen özgür” olarak tanımlarken o yıldan itibaren özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer aldığı yer alırken, Türkiye’nin 2016’da basın özgürlüğünün en fazla gerilediği 3. ülke olduğuna işaret ediliyor.
Freedom House rapor özetine göre 2016’da Türkiye basın özgürlüğü açısından 198 ülke ve bölge arasında 163. sırada yer aldı.