CHP Ataşehir İlçe Başkanlığı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Cemal Süreya Sergi ve Etkinlik Salonu’nda ‘Engelliler Haklarını Öğreniyor’ konulu panel düzenledi.
Recep Kenan/itvhaber.com
CHP İlçe Başkanlığı’nın Cemal Süreya Sergi ve Etkinlik Salonu’nda Ataşehir Engelliler Dayanışma derneği işbirliğiyle düzenlediği ‘Engelliler Haklarını Öğreniyor’ konulu panele CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ile birlikte Ataşehir Belediye Meclisi Başkanı Sadi Özata, CHP ve Ak Partili meclis üyeleri, Ataşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şehnaz Yabar Ataşehir mahalle muhtarları, STK temsilcileri, engelliler ve engelli aileleri katıldı.
CHP Ataşehir İlçe Başkanlığı ile Ataşehir Engelliler Dayanışma Derneği’nin düzenlediği ‘Engelliler Haklarını Öğreniyor’ konulu panele konuşmacı olarak CHP PM (Partti Meclisi) Üyesi, Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Turan Hançerli ile Mali Müşavir İrfan Gümrah katılırken panelin yöneticiliğini CHP Ataşehir İlçe Sekreteri Celal Yalçın yaptı.
“ENGELLER AŞILMAK İÇİN VARDIR”
Moderatörlüğünü CHP Ataşehir İlçe Sekreteri Celal Yalçın’ın yaptığı ‘Engelliler Haklarını Öğreniyor’ konulu panelin açılışında konuşan CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, engellilerin sahip haklarını bilmelerinin yaşam konforunun artmasını sağlayacağını kaydederek, “Engelli kardeşlerimizin engelleri nasıl aştığını gördüğümüz zaman hayata başka bir gözle bakmamız gerekiyor. Engeller aşılmak için vardır. Yeter ki biz içimizdeki umudu, yaşama sevincini unutmayalım. Birçok engelin nasıl aşıldığını engelli kardeşlerimizden ve ailelerinden görebiliriz. Engelli arkadaşlarımızın engellerini daha rahat şartlarda aşabilmelerine yardımcı olmak ve bu insanlara saygı duymak hepimizin ortak görevi sorumluluğudur” ifadelerine yer verdi.
Ataşehir Engelliler Dayanışma Derneği’nin engelliler konusunda çalışmalarının Ataşehirlilerin konuya dikkatini çekeceğini ifade eden Hakkı Altınkaynak, yapılan çalışmalarla ilgili “Bu çalışmalar bizleri araya getirecek ve engelli kardeşlerimizin sorunlarına karşı duyarlılıklarımızı arttıracaktır. Bu ülke bizim ve ülkemizdeki soruları aşmak hepimizin boynunun borcudur” şeklinde konuştu.
İRFAN GÜMRAH, VERGİ MUAFİYETİ VE HAKLARIN HATIRLATTI
Panelin konuşmacılardan Mali Müşavir İrfan Gümrah, engellilerin vergi muafiyeti, ve devlet tarafından tanınan haklar ile emeklilik koşulları konusunda ayrıntılı bilgi vererek; “Türkiye’de engelliler için en büyük sorun, engelli sayısı tam olarak bilinmediği için çözüme yönelik politikalar üretilememesi ve çalışmalar yapılamamasıdır. İstanbul’da bulunan bütün dinlere ait ibadethanelerin hiçbirine engellilerin gidebileceği şekilde gerekli imkanlar sağlanmamıştır. Engelli ibadet edemeyeceği gibi cenazesine dahi gitme hakkı maalesef engellilerden alınmıştır” dedi.
“TÜRKİYE’DE 440 BİN ENGELLİ İŞ ARIYOR”
Engellilerin haklarının engelli olmayanlardan farklı olmadığına dikkat çekerek konuşmasına başlayan CHP PM (Parti Meclisi) Üyesi, Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Turan Hançerli, ancak engellilerin bu haklarını kullanmakta sorun yaşadıklarını kaydederek; “Engelli bireyler haklarını engelli olmayanlar kadar alamıyor. Engellilerin sadece yüzde 3’ü üniversiteye gidiyor, Türkiye’de 440 bin engelli iş arıyor. 30 engelli kontenjanı boş. 8 milyon işsizin olduğu ülkemizde sosyal barıştan söz edilemez” sözleriyle engellilerin eğitim ve istihdam sorunlarına dikkat çekti.
ENGELLİLERİN AİLELERİNE BAĞIMLILIKLARI ARTIYOR
Engellilerin istihdam sorunun çok büyük olduğunu ve iş bulması için yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu, devletin engelliye sahip çıkmak zorunda olduğunu söyleyen Turan Hançerli, engellilerin haklarında geriye gidiş olduğunun altını çizerek; “Engellilerin hakları geçtiğimiz yıllarda daha iyiyken, her geçen yıl bu hakların içi boşaltılıyor. Böylelikle engellilerin ailelerine bağımlılıkları da artıyor. Engelliler kamu hizmetlerine ulaşmakta da sorun yaşıyor” dedi.
DOKTOR KONTROLÜ OLMADAN VERİLEN SANDALYE SAĞLIĞI BOZAR
Engellilerin en büyük sıkıntıların birinin de sağlık alanında olduğunu ihtiyaçlar arsında tekerlekli sandalyenin yer aldığını kaydeden CHP PM Üyesi Hançerli, bir çok engellinin STK tarafından sağlanan yardımlarla tekerlekli yada akülü sandalyeye kavuştuğunu söyledi. Hançerli, doktor kontrolü olmadan yapılan bu yardımların engellilerin sağlıklarını olumsuz etkileyebileceğini ifade ederek; “Belediye ve kuruluşların verdiği sandalyeler ise hasta taşıma sandalyesidir. Bu sandalyeler hareket kabiliyetini azaltıyor. Bu yüzden tekerlekli sandalyenin doktor raporuyla alınmalıdır. Engelli arkadaşların yanlış tekerlekli sandalye kullanması hem ülkeye, hem de o engelliye zarar” ifadeleri ile sandalye yardımlarının doktor gözetiminde yapılmasının önemine dikkat çekti.