İstanbul Uluslararası Finans Merkezi bünyesindeki BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hizmet binalarının temelleri, Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle atıldı.
Recep Kenan/itvhaber.com
İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (BDDK) hizmet binalarının temel atma töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde Ümraniye’de bir finans merkezinin yapılması talimatını verdiğini ve buranın finans merkezi olarak belirlendiğini kaydetti.
İFM’DE SADECE BDDK’NIN, SPK’NIN YERİ YOK, BAŞKA KURUMLAR DA VAR
İstanbul Finans Merkezi (İFM)ndeki projelerin vatandaş-devlet iş birliğiyle yapıldığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Arazi veriliyor, müteahhit yapıyor, bir kısmını BDDK’ya verecek ve diğer kurumlara verecek. Finans merkezinde sadece BDDK’nın, SPK’nın yeri yok, aynı zamanda başka kurumlar da var. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin burada temeli atsınlar. Finans Merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek. Aksi halde birer birer gelirseniz, ne olacak? Zaman kaybı olacak. Zaman kaybı olunca da tabii istediğimiz hızla projeler gerçekleşmeyecek. Bakın dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.
ANAYASAYI GEÇİRELİM, KARARI MİLLETE BIRAKALIM. MİLLET NE DİYORSA O!
İstikrarın kalıcı hale gelmesi, zayıf iktidarlardan ülkeyi kurtarmak ve sürekli kalkınma, sürekli büyüme, milli birlik ve kardeşliği kuvvetlendirmek için başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, siyasi partilere çağrı yaparak; “Gelin meclisten bu anayasayı geçirelim, kararı millete bırakalım. Millet ne diyorsa o. Biz ‘Başkanlık diyoruz. Biz ‘Başkanlık Türkiye için gereklidir’ diyoruz. Başkanlıkta güçlü siyasi irade var, başkanlıkta tek başına istikrar var, başkanlıkta Türkiye’nin birliği, beraberliği, kardeşliği var. Eğer siz başkanlık değil de başka bir model öneriyorsanız, buyurun ikisini de soralım millete, milletin verdiği kararın başımızın, gözümüzün üzerinde yeri vardır” dedi.
DÜNYA TEK ÜLKE OLSAYDI BAŞKENTİ İSTANBUL OLURDU
Tarihin en kadim, en görkemli şehirlerinden olduğunun altını çizdiği İstanbul’un zenginliğine, temeli atılan İFM ile zenginlik katacaklarını ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Finans Merkezi (İFM) tamamlanınca küçük ölçekli bir şehir olacağını kaydederek; “50 bin çalışan, 30 bin gelen giden, gün içinde burada 80 bin kişi olacak. Bu ne demektir? Yeni iş yerleri olacak, yeni iş alanları olacak, gençlerimize iş imkanı olacak. İstanbul öyle bir şehir ki Napolyon, diyor ki, ‘Eğer dünya tek ülke olsaydı mutlaka başkenti İstanbul olurdu.’ Hangi şehirde, nasıl bir şehirde yaşadığımızı, hangi şehre mensup olduğumuzu anlayalım. İstanbul demek Türkiye demektir. İstanbul Türkiye’nin özetidir. Anadolu’nun her köşesinden, doğusundan, batısından, kuzeyinden, güneyinden bütün vatandaşlarımız, kardeşlerimiz İstanbul’a geldi, İstanbul’da mekan kurdu. Geleceğimizi, istikbalimizi bu şehirde inşa etmeye başladık. Şu topluluğa bakalım, her birimiz Anadolu’nun bir şehrinden geldik. Geldik İstanbul’da buluştuk, kardeş olduk, yoldaş olduk ve bu yolda emin adımlarla yürüyoruz. İstanbul aynı zamanda Ortadoğu demek, Balkanlar demek, Afrika demek ve Orta Asya demek. İstanbul adeta doğuyla batının buluştuğu, medeniyetlerin bir araya geldiği bir dünya şehri” dedi.
2018’DE İZMİR’E İSTANBUL’DAN 2 SAAT 50 DAKİKADA GİDECEKSİNİZ
“İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü’nü açtık mı? Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açtık. Şimdi Bursa’dan İstanbul’a 1 saatte geliyor insanlar” diyerek konuşmasına devam eden Başbakan Yıldırım yatırımlarla ilgili şu ifadeleri kaydetti; “Eskiden 1 saat feribot bekliyordu. 2018’de İzmir’e gitmek isterseniz İstanbul’dan 2 saat 50 dakikada gideceksiniz. Siz, sabah trafik olduğunda şuradan, Ümraniye’den, Ataşehir’den İstanbul’a 2 saatte gidebilir misiniz? Gidemezsiniz ama İzmir’e 2 saat 50 dakikada gideceksiniz. Nereden nereye? Hayaldi gerçek oldu. Bu Osmangazi Köprüsü’nün hikayesini biliyorsunuz değil mi? 50 senedir o Körfeze bir köprü yapılacak, 5 sefer ihale oldu, her biri de iptal oldu, yapılmadı. En son depremi bahane ettiler ondan sonra proje rafa kalktı. Aynı şekilde Yavuz Sultan Selim Köprüsü, aynı şekilde Marmaray, aynı şekilde dünyanın en büyük havalimanı, aynı şekilde İstanbul-Ankara hızlı treni…”
Transit trafiğin Yavuz Sultan Selim’den şehir içi trafiğini rahatsız etmeden Anadolu’ya ya da Avrupa’ya gittiğinin altını çizen Binali Yıldırım, 2 dakikada boğazın karayolu geçidiyle geçeğini ‘two minutes’ vurgusuyla anlatarak; “Avrasya, Boğazın 106 metre altından geçen dünyanın denizin en derininden geçen projesi Avrasya da, hazır olun, 20 Aralık’ta Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle, İstanbulluların hizmetine geçecek. Sarayburnu’ndan gireceksiniz, Haydarpaşa’dan çıkacaksınız 2 dakika… ‘One minute’ var, bir de ‘two minutes’ var. ‘One minute’i Cumhurbaşkanımız söyledi, ‘two minutes’ ise Avrasya’dan 2 dakika.” dedi.