CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ataşehir’de düzenlenen “Kadın Hareketi ile Buluşma” toplantısında kadın örgütleri ve STK temsilcileri ile aktivistleri dinledi.
Recep Kenan/itvhaber.com
İstanbul Ataşehir’e gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Sheraton Grand İstanbul Ataşehir’de düzenlenen “Kadın Hareketi ile Buluşma” toplantısına katıldı.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ve İstanbul İl Başkanı Cemal Canbolat’ın da katıldığı, kadın örgütleri ve STK temsilcileri ile aktivistleri dinleyerek sorularını yanıtlayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu toplantıdan çıkan ortak sonuçları kamuoyu ile paylaştı.
Kadın örgütleri temsilcileri ile buluştuğu “Kadın Hareketi ile Buluşma” toplantısında, görüşlerini tek tek alarak temsilcileri dinlediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, bu çerçevede düşüncelerinin oluştuğu belirtti.
KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ UYGULAMADA YETERİNCE ALAN BULAMIYOR
Anayasada çok açık olarak yer alan kadın erkek eşitliğinin uygulamada yeterince alan bulmadığına dikkat çekildiğini kaydeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, uygulamada ciddi sorunların olduğu, kadınların bir anlamda ikinci sınıf yurttaş olarak gözlemlendiği, bazen siyaset üslubu olarak da bunun açıkça dile getirildiği ifade edildiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, kadınların bu konudaki rahatsızlıklarının görüş birliği halinde iletildiğini kaydetti.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Ataşehir’de gerçekleşen “Kadın Hareketi ile Buluşma” toplantısı sonucu ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
TÜRKİYE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNDE 142 ÜLKE ARASINDA 125.
Bu sadece kadın STK’ların bir görüşü olmanın ötesinde uluslararası istatistik yayınlayan pek çok kuruluş da benzer sonuçlara Türkiye’deki çalışmalarda varmıştır. Örneğin, küresel cinsiyet eşitsizliği konusunda 142 ülke arasında Türkiye 125. sırada. Bu uzun yıllardır kadın erkek eşitliği için mücadele eden kadın örgütlerinin, henüz beklenen noktaya gelemediklerini bize göstermektedir. Anayasada, 10. maddesinde “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” diye açık hüküm olmasına karşın, devletin bu konuda üstüne düşen görevi yeterince yerine getirmediği konusunda bir görüş birliği sağlanmıştır.
SİYASETTE DAHA CENTİLMENCE DİL KULLANILMALI
Bir diğer önemli konu; siyasette söz düellosunun kadın hareketlerini ve kadın sivil toplum örgütlerini rahatsız ettiği, dolayısıyla siyasette daha centilmence bir dilin kullanılmasının daha doğru olacağı yönünde ortak bir görüş ifade edildi.
4,5 MİLYON HANEDE 17 MİLYON YOKSULUMUZ VAR
Bir başka önemli görüş, Türkiye’de yoksulluk… 17 milyon yoksulumuz var. Bunlar 4,5 milyon hanede oturuyorlar. Yoksulluğun ailede pek çok soruna yol açtığı ifade edildi. Yoksul semtlerde kreşlerin açılarak annelerin şu veya bu şekilde, düşük bir maliyetle de olsa çocuklarını kreşe bırakmaları ve onların eğitimiyle, belediyelerin aileye katkı yapmasının önemli bir yol olduğu ifade edildi.
EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜ KADINI GÜÇLÜ YAPAR
Kadınlar için ekonomik özgürlük çok önemli. Kadının ekonomik özgürlüğü bir anlamda ailede daha güçlü bir konumda olmasını sağlıyor. Kadın istihdamı bu bağlamda önemli bir alan… Merdiven altı atölyelerde çalışan çok sayıda kadın var ve bunların büyük bir kısmı sigortasız. Oysa bunların sigortalı olması, düzenli gelir elde etmeleri, yasal güvence altında çalışmaları gerekiyor. Taşeron işçilikte çalışan çok sayıda kadın var. Bunların da haklarının teslim edilmesi ifade edildi.
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLENMELİ
Kadın girişimciliğinin de ayrıca desteklenmesinin önemi, bütün kadın sivil toplum kuruluşları yöneticileri tarafından açıklıkla ifade edildi.
KADINLARDA İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI %31.6
İşgücüne katılım konusunda ciddi bir sorunumuz var Türkiye’de. Erkeklerin işgücüne katılım oranı %71.3 olmasına karşın, kadınlarda işgücüne katılım oranı %31.6. Oysa, kamuya baktığımızda 49.51 gibi bir rakam var ama özel sektörle beraber bütün çalışanları dikkate aldığımızda rakamlar son derece düşük.
LİYAKAT UYGULANIRSA KADINLAR KAMUDA ÜST YÖNETİCİ OLACAK
Kamuda liyakat sisteminin çok önemli olduğu vurgulandı. Eğer liyakat sistemi gerçek anlamda uygulanırsa kadınların kamu yönetiminde üst, tepe yönetici olma olanaklarının çok daha fazla olacakları ifade edildi.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE ÖZEL ÇALIŞMA
Kadına yönelik şiddet bütün arkadaşlar tarafından açıkça dile getirildi. Bu konuda özel bir çalışmanın yapılması gerektiği, toplumsal bir çalışmanın yapılması gerektiği vurgulandı. Şiddete karşı kadın sığınaklarının mutlaka açılması gerekiyor. Bu belediyeler açısından zorunlu. Ama çoğu belediye bu zorunluluğa uymuyor. Kadın danışma merkezlerinin açılması gerekiyor. İstanbul sözleşmesi de bunları zorunlu kılıyor. Ayrıca, cinsel şiddet kriz merkezlerinin de oluşturulması talep edildi.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET MÜLTECİ KADINLAR İÇİN DE GEÇERLİ
Kadına yönelik şiddetin, kadına yönelik mağduriyetin sadece Türkiye’de yaşayan kadınlar için değil, mülteci olan kadınlar içinde geçerli olduğu ifade edildi. Mülteci kadınlarında yaşadıkları sorunların bir şekliyle ele alınıp çözülmesi gerektiği konusunda ortak bir görüş sağlandı.
KADINLAR SİYASETTE DAHA FAZLA YER ALMALI
Ve yine kadınların arzularından birisi, kadınlar siyasette daha fazla yer almalı. Kadın – erkek eşitliğinden söz ediliyor. Kadın haklarından söz ediliyor. Ama siyasete gelince kadınlar büyük ölçüde dışlanıyor.
CHP’NİN CİNSİYET KOTASI PARLAMENTOYA YANSIMIYOR
CHP’nin cinsiyet kotası olduğu değişik arkadaşlar tarafından da ifade edildi. Ama bu kotanın parlamentoya yansımadığı ifade edildi. Yansıması için bunun siyasi partiler yasasının kesinlikle değişmesi gerekiyor. Siyasi partiler yasasında cinsiyet kotasının getirilmesinin kadınların en büyük güvencelerinden birisi olabileceği ifade edildi arkadaşlarımız tarafından.
KADINA VE ÇOCUKLARA KARŞI CİNSEL İSTİSMAR
Cinsel istismar, kadına ve çocuklara karşı veya genç gelinler olayı bütün arkadaşlarımız tarafından dile getirildi ve bu konuda hükümetlerin, devletlerin, siyasi partilerin daha sağlıklı ve tutarlı bir yol izlemeleri gerektiği üzerinde de açıklıkla ifade edildi.
Sheraton Grand İstanbul Ataşehir’de düzenlenen eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kadın Hareketi ile Buluşma” toplantısına; CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, CHP İstanbul Milletvekili ve KEFEK Üyesi Sibel Özdemir, ve İstanbul İl Başkanı Cemal Canbolat, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Arzu Karayağız Öner, kadın örgütleri ve STK temsilcileri ile aktivistler katıldı.