Hoşgeldiniz  

Ataşehir’de Kentsel Dönüşüm’ün Arka Planı Konuşuldu

admin | 03 Şubat 2013 | Ataşehir, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Türkiye A- A+

kentsel dönüşüm, panel, ataşaehir, CHP (30)Cumhuriyet Halk Partisi Ataşehir İlçe Başkanlığı tarafından Ataşehir Salon Trio’da ‘Ataşehir’de Kentsel Dönüşüm Rüya mı Kabus mu?’ adıyla bir panel düzenlendi.

Recep Kenan/Ataşehirweb.com

Cumhuriyet Halk Partisi Ataşehir İlçe Başkanlığı tarafından “Ataşehir’de Kentsel Dönüşüm Rüya mı Kabus mu?” adıyla bir panel düzenlendi.

Kentsel Dönüşüm Danışmanı Dr.Mühendis Erdal Köktürk ve Türkiye Mimarlar ve Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İnşaat Mühendisi Cemal Gökçe’nin konuşmacı olarak katıldığı Mustafa Kemal Mahallesi’nde Salon Trio’da gerçekleşen “Ataşehir’de Kentsel Dönüşüm Rüya mı Kabus mu?” paneli 2 Şubat Saat 14:00’da başladı.

Ataşehir’de kentsel dönüşüm arka planının, kente ve kentsel dönüşüm alanı ilan edilecek alanlarda konut sahibi ile kiracılara etkilerinin konuşulduğu panelin son bölümünde katılımcıların soruları cevaplandırıldı.
CHP Ataşehir İllçe Başkan Yardımcısı Güngör Gültekin’in sunumu ve CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak’ın açılış konuşması ile başlayan panelin konuşmacıları; Kentsel Dönüşüm Danışmanı Dr.Mühendis Erdal Köktürk ve Türkiye Mimarlar ve Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İnşaat Mühendisi Cemal Gökçe, Moderatörlüğünü ise Ataşehir İlçe Başkan Yardımcısı Binnur Meriç yaptı.

SEMİNERDEN FOTOLAR Tıkla

Kentsel Dönüşümün gerekçelerini ve arka planını anlatan Kentsel Dönüşüm Danışmanı Dr.Mühendis Erdal Köktürk, son on yılda Türkiye’nin ekonomisinin” İnşaat Ekonomisine Dayalı Kalkınma sistemi” olduğunu iddia etti. İnşaat Ekonomisine Dayalı Kalkınma sistemi ile kalkınmış dünya üzerinde hiçbir devlet örneği olmadığına dikkat çekip sektördeki rant transferi ile siyasetin finansmanının yapıldığını iddia etti.

“Kaçak binada yaşadığını söyleyen adayı belediye başkanı seçtik” sanıyorum seçmenin büyük bir kısmı “Bizim gibi gecekondusu var evimizi yıkmaz.”düşüncesiyle oy verip seçti belediye başkanını. Ama bu gün “Yıkacağım” diyor. Hem de siyasi geleceğinin riske atacak kararlılıkla “ Siyasi geleceğime mal olsa da yıkacağım” dediğini söyleyen Erdal Köktürk; “Siyasi geleceğini riske edecek, iktidarını kaybedecek kadar çok kişinin canını yakacak bir yıkım olacak demek ki” diye konuştu.

Japonların çalışmalarında, olası İstanbul depreminde ‘Enkaz Döküm Alanı’ olarak belirlendiği alana havaalanı yapıldığını, İstanbul’un toplanma alanı kalmadığını meydanlarının imara açıldığını söyleyen Erdal Köktürk, yıllardır Türkiye’de siyasetin imar rantından elde edilen kaynaklarla finanse edildiğini iddia etti.

Devletin borçlanmadığını bunun yerine konut kredileri ile kişilerin borçlandığını söyleyen Köktürk, son zamanlarda konut satışındaki düşüşlere dikkat çekip bunun konut kredilerindeki düşüşlerden anlaşılabileceğini söyledi. Bu durma çözüm için yabancıya konut satışının yolunun açıldığını, çünkü konut stokunun arttığını söyledi.

Afet yasasının kendisinin bir afet olduğunu iddia eden Erdal Köktürk, ‘3/2 hak sahibinin kararı yıkım için yetiyor. Bunu mülkiyet hakkı ile nasıl açıklarsınız.’dedi.

**

Bugünün planlarını yaparken çocuklarının, torunlarının da haklarını planladıklarını söyleyen Türkiye Mimarlar ve Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İnşaat Mühendisi Cemal Gökçe ise, son hazırlanan deprem yönetmenliğinin dünyanın en önemli yönetmenlilerinden biri olduğunu, mühendislerin, mimarların planladıklarını, müteahhitlerin ise yıkıp yapmayı düşündüklerini belirtti.

Her meslek gurubunun kendi alanda yaptıkları plan çerçevesinde yapılacak çalışmanın daha sağlıklı olacağını ifade eden Cemal Gökçe, uzmanlar tarafından alınacak kararlar ile yıkılması gereken yapıların yıkımının gerçekleşmesinin gerektiğini söyledi.

İstanbul’a kar yağdığı gün insanların 8 saat sokakta kaldığını evine gidemediğine dikkat çeken Gökçe; ulaşım, eğitim, çevre, sağlık, kentsel dönüşümde planlanması dikkate alınması gereken unsurlar olduğunu belirtti.
İstanbul’da olası bir depremde toplanma ve çadır kurma alanı olarak belirlenen 470 alandan 300’ünün yapılanmaya açıldığını ve bu alanların aynı zamanda sahra hastanelerin de kurulacak alanlar olduğunu belirten Cemal Gökçe; Ataşehir’in de bundan nasibini aldığını, birkaç yıl öncesine kadar boş alan bakımından zengin olan Ataşehir’in bugün olası depremde toplanacakları alanlarının kalmadığını, trafiği en rahat yerlerden olan Ataşehir’in bu gün ulaşımı, trafiği problemli bir yer haline geldiğini iddia etti.

Türkiye’de 350’nin üzerinde AVM olduğunu be bunların da 130’unun İstanbul’da olduğunu AVM’lerin küçük esnafı bitirdiğini belirten Gökçe, kentsel dönüşüm planlanırken esnaf ile birlikte mülk sahiplerinin ve kiracıların haklarının da düşünülmesi gerektiğini, ve yerinde dönüşümün gerçekleştirilmesine dikkat edilmesi gerektiğini, Sulukule örneğini gösterip, gönderildikleri yerde yaşayamadıklarını ve geri döndüklerini belirtip sadece bir kişi kaldığını söyledi.

Gökdelenlerin de yapılabileceğini söyleyen Türkiye Mimarlar ve Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İnşaat Mühendisi Cemal Gökçe, şehir dışına yapılması ve etrafının da boş olması gerektiğini söyleyip; Türkiye’nin %8’i olan Trakya bölgesine 40 milyon nüfusun yığılacağına dikkat çekip, herkesin huzursuz olduğunu nerelerin kentsel dönüşüm alanı ilan edileceğinin bilinmediğini belirtti. 1999 depreminin kentsel dönüşümde şans olarak kullanılabileceğini ama çok zaman kaybedildiğini belirtip insanların haklarını koruyabilmeleri, sahip çıkabilmeleri için örgütlü olması gerektiğini söyledi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.