CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 19 Aralık 2000 yılında gerçekleştirilen ve kamuoyunda “Hayata Dönüş” olarak bilinen “Tufan Operasyonu”nu Meclise taşıdı.
Gamze Akkuş İlgezdi, Hayata Dönüş Operasyonunu Meclis gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 19 Aralık 2000 yılında gerçekleştirilen ve kamuoyunda “Hayata Dönüş” olarak bilinen “Tufan Operasyonu”nu Meclis gündemine taşıdı.
Operasyonun üzerinden 15 sene geçmesine karşın hayatını kaybeden mahkûmların ölüm nedenlerinin karanlıkta kaldığını dile getirilen İlgezdi, “kimyasal madde kullanıldığı” iddialarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu.
OTOPSİ SONUÇLARI NE OLDU?
Operasyonun gerçekleştiği dönemde TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun Adli Tıp Kurumuna yazılı başvuruda bulunarak, otopsilerin “Yasadışı Yargısız İnfazlarla İlgili Birleşmiş Milletler Protokolü” olarak bilinen Minnesota Protokolüne uygun yapılmasını istediğini bildiren İlgezdi, otopsileri ve sonuçlarının saklanıp saklanmadığını sordu.
ADLİ TIP “KİMYASAL” DİYOR
Adli Tıp uzmanlarının raporlarına göre, Bayrampaşa Cezaevi’ne yapılan operasyonda, C-1 koğuşunda, organit solventlerden toluen, xylene ve metanol saptandığını, operasyonda kullanılan bombaların etkin maddesinin 20 gramının 38 dakikada insanı öldürdüğüne vurgu yapıldığını, C-1 koğuşunda ise 35 gram bomba maddesi bulunduğunu, buna rağmen sorumlular hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmadığını belirten CHP’li İlgezdi, “Aksine mağdur olan tutuklu ve hükümlülere dava üstüne dava açılmış, Mahkûmların kazandıkları tazminatlar da faiziyle geri alınmıştır.” dedi.
“HAYALET BİRLİKLER”
20 Cezaevinde yüzlerce askerin katılımıyla gerçekleştirilen operasyonların ardından düzenlenen olay yeri tutanaklarının bazılarının sahte, görev alan askerlerin sicil numaralarının ise yanlış olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, sorumlular hakkında açılan az sayıdaki davada yargının bu sebeple “ Hayalet Birlikler”i bulmaya çalıştığını ifade etti.
CHP MİLLETVEKİLİ GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ
İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Başbakan Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:
1-) Tufan Operasyonu öncesi operasyona katılacak birliklerde detaylı envanter sayımı yapılmış mıdır? Sayım tutanaklarla kayıt altına alınmış mıdır? Söz konusu tutanaklarla kayıt altına alınan askeri mühimmatın operasyon yapılacak hapishanelere ve görevli birliklere göre dökümü nedir?
2-) Operasyonlara katılan birliklerin, operasyon sonunda detaylı envanter sayımı yapılmış mıdır? Söz konusu sayım tutanaklarla kayıt altına alınmış mıdır? Söz konusu tutanaklarla kayıt altına alınan askeri mühimmatın operasyon yapılacak hapishanelere ve görevli birliklere göre dökümü nedir?
3-) Operasyonlar esnasında hangi hapishanelerde hangi kimyasal maddeler hangi miktarlarda kullanılmıştır?
4-) Göz yaşartıcı ve Sinir gazları ile ses bombalarının uluslararası standartlara göre kapalı mekanlarda insan hayatını tehlikeye düşürmeden hangi oranlarda kullanımına izin verilmektedir?
5-) Hayata Dönüş Operasyonunda hangi hapishanelerde hangi miktarlarda Göz yaşartıcı ve Sinir gazı kullanılmıştır? Bu gazlar sonucu kaç ölüm meydana gelmiştir
6-) Söz konusu gözyaşı, sinir gazı vb. bombaları kullananlar ile emri verenler hakkında idari ve adli soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa soruşturma ve davalar nasıl sonuçlanmıştır?
7-) TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun yazılı başvurusu üzerine, Adli Tıp Kurumu tarafından hayatını kaybedenlere, Minnesota Protokolü olarak bilinen, “Yasadışı Yargısız İnfazlarla İlgili Birleşmiş Milletler Otopsi Protokolü”ne uygun işlem yapılmış mıdır? Yapılmadıysa gerekçesi nedir?
8- ) Hayata Dönüş olarak bilinen Tufan Operasyonu esnasında hayatını kaybeden mahkumların otopsi raporlarına göre ölümlerin sebebi nedir?
9-) Operasyon sonucunda kaç kişi hangi nedenlerden ötürü sakat kalmıştır?
10-) Mağdur olan tutuklu ve hükümlüler tarafından açılan tazminat davalarının cezaevlerine göre sayısı nedir? Bu davalar sonucunda kaç kişiye ayrı ayrı ne kadar tazminat ödenmiştir?
11-) Tazminat kazandığı halde, bu hakkı elinden alınan kaç mağdur vardır? Bu uygulamanın gerekçesi nedir?
12-) Bayrampaşa Cezaevi için düzenlenen olay yeri tutanağındaki ‘imzaların’ sahte olduğu ortaya çıkmıştı. Diğer cezaevleri için düzenlenen olay yeri tutanakları gerçek midir? Söz konusu sahte tutanakları hazırlayanlar ile bu tutanakları onaylayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılmış mıdır? Bu işlemlerin sonucunda kimler, hangi cezaları almışlardır?
13-) Operasyona katılan askerlerin sicil numaraları ile kimliklerinin tespit edilememesinin nedenleri nedir? Bu askerler operasyona görev yazısı olmadan mı katılmışlardır? Sorumlular hakkında hangi işlemler yapılmıştır?