2015 Nobel Kimya ödülünü Kanser ile ilgili “DNA onarımı” çalışmalarıyla tanınan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile Tomas Lindahl ve Paul Modrich aldı.
Prof. Dr. Aziz Sancar, Lindahl ve Modrich; hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı.
Mardin’in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen, eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğan Aziz Sancar eğitimini İstanbul Tıp Fakültesi’nde yaptı.
Aziz Sancar, yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten biri oldu.
Prof. Dr. Aziz Sancar, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü “DNA onarımı” hakkındaki bilimsel çalışmasıyla kazandı. Sancar ödülünü aynı dalda Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile paylaştı.
VERİLEN EĞİTİM BAŞARI KAYNAĞIM
Haberi alınca çok şaşırdığı belirtilen Aziz Sancar ise, telefonla bağlandığı televizyon kanalında, “Bana çok güzel öğretim veren kendi memleketimdir. Bana olağanüstü tıp eğitimi verdi ve o buradaki başarımının kaynağı oldu” dedi.
KANSER TEDAVİSİNDE RİTMİK SAAT
Kanser tedavisindeki ‘sirkadiyen saat’ (Ritmik saat) buluşunu anlatan Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken, kanser mekanizmasının 10 yıl içinde çözüleceğine inandığını söylemişti. Ancak kanserin nasıl olduğunu çözümlemenin onu tedavi etmek anlamına gelmediğine işaret eden Sancar, tedavi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu belirtmişti.
”DNA ONARIMI” KONUSUNDA ÇALIŞTI
Kanserle ilgili olarak ”DNA onarımı” konusunda çalışma yaptığını bildiren Sancar, şunları kaydetmişti;
”Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu DNA’yı tahrip ediyor ve vücutta bulunan DNA onarım mekanizmaları, o kanser hücrelerinin yaşamasını sağlıyor. Biz bu mekanizmayı anlamak, aydınlatmak için bir çalışma başlattık. Bu mekanizmayı anlayınca onu “inhibe” edip, kanser hücrelerinin normal hücrelerden daha önce öldürülmesini sağlamaya çalışacağız. DNA onarımı mekanizmasını aydınlatmak, kanser tedavisi noktasında çok önemli. Gayemiz bu mekanizmayı açıklamak.”
AZİZ SANCAR KİMDİR?
ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde ‘ritmik saat’ buluşuna imza atarak dünya çapında üne kavuşmuştu.
1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya gelen Sancar, ‘DNA tamiri’ ve ‘hücre döngüsü kontrol noktası’ gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurmuştu.
İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk’ten biri olmuştu. 1977’de doktora çalışmaları için ABD’ye giden Sancar, çalışmalarını uzun yıllardır ABD’de sürdürüyor.