CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezlerinin yeteri kadar ve yeterli donanıma sahip olup olmadığını sordu.
BAZI MERKEZLERDE TEDAVİ GÖRENLERE UYUŞTURUCU SATILDIĞI DOĞRU MUDUR?
Çağımızın evrensel en önemli sorunlarından biri her gün biraz daha ürkütücü boyutlara ulaşan madde bağımlılığı. Türkiye’de de uyuşturucu kullanımının ulaştığı boyut uzun zamandır alarm veriyor. Nitekim madde bağımlısı kişi sayısının her yıl arttığı ve kullanım yaşının düştüğü Emniyet raporları ile de sabit. Peki ülkemizdeki Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri ihtiyacı karşılayabilecek kadar çok mu ve yeterli donanıma sahip mi?
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt işte bu ve benzeri soruların yanıtını alabilmek için Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlanması istemiyle önerge hazırladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda, 2012 yılında uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölüm sayısı 325 iken, bu rakamın 2013 yılında 648’e yükseldiği bilgisinin yer aldığını ifade eden Öğüt, yine aynı raporda ölenlerin yaş ortalamasının 35’ten 31’e düştüğü, Bonzai kullanımının yüzde 38, uyuşturucu kullanımının da yüzde 17 artış gösterdiği ifadelerinin yer aldığına dikkat çekti.
“Bu rakamlar uyuşturucu ile mücadele ve madde bağımlılarını sağlıklı bireyler haline getirebilmek hususunda daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiğini şüphesiz ki ortaya oymaktadır” diyen CHP’li Öğüt, Türkiye genelinde kaç tane Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) bulunduğunu sordu.
Bazı merkezlerde tedavi gören hastalara uyuşturucu satıldığı, hatta bu satıcıların beraberinde uyuşturucu maddeyi sattıkları kişilerin tahlillerinde “Temiz” gözükmeleri için madde bağımlısı olmayan insanların idrarını da sattığına dair bilgilerin kendisine ulaştığını ifade eden Öğüt, iddianın araştırılıp araştırılmayacağını sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Öğüt, önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:
-Ülke genelindeki özellikle İstanbul ve İzmir gibi kentlerde Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezlerinde yeterli hasta kabul kapasitesi var mıdır? Bazılarında yatak kapasitesi düşürüldüğü için madde bağımlılarına 3-6 ay arası randevu verildiği doğru mudur?
-Bazı Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezlerinde randevu isteyen hastalara “ Arın da gel” şeklinde söylemlerde bulunulduğu yine şahsıma iletilmiştir. Bu iddianın da araştırılması düşünülmekte midir?
-Yurt genelinde yeni Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezlerinin açılması düşünülmekte midir? Açılacaksa ne zaman, hangi kentlere açılacaktır?