SDV’nin düzenlediği Türkiye ve Ortadoğu’dan uzmanların katıldığı “Tunus’tan Kobane’ye Arap Baharı” başlıklı panelde Arap Baharı ve sonuçları konuşuldu.
Recep Kenan/itvhaber.com
Gamze AKKUŞ İLGEZDİ’nin Sözcüsü olduğu Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi (SDV), Murat ÖZÇELİK, Celal BAŞLANGIÇ, Gamze AKKUŞ İLGEZDİ ile Ortadoğu’dan uzmanların konuşmacı olarak katıldığı “Tunus’tan Kobane’ye Arap Baharı” adıyla Ortadoğu ülkelerini ve ülkemizi yakından ilgilendiren konular üzerin görüşlerini paylaştılar.
Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi (SDV) tarafından Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen panele Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, CHP İstanbuul İl Başkan Yardımcısı Doğan Çakmak, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ve ilçe yöneticileri, Ataşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Sadi Özata, Ataşehir Belediye Başkan yardımcıları Kalender Özdemir, Abdullah Der ve Namık Sürmen, Ataşehir Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda Ataşehirli katıldı.
Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi (SDV), Tunus’tan Dr. Muhammed ADILE (Uluslararası İşbirliği İçin Magrib Forumu Başkanı), Libya’dan Senoussi BSEIKRI (Libya Araştırma Merkezi Başkanı), Mısır’dan Semeh EL-BARAY (araştırmacı, yazar), Suriye’den Prof. Dr. Şadi AHMET (Şam Üniversitesi), Türkiye’den Murat ÖZÇELİK (CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı), Celal BAŞLANGIÇ (gazeteci, yazar) ve Gamze AKKUŞ İLGEZDİ (SDV Girişimi Sözcüsü) konuşmacı olarak katıldığı “Tunus’tan Kobane’ye Arap Baharı” Paneli düzenledi.
Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen panele vatandaşlarla birlikte basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi.
Salonun dolması nedeni ile dışarıda kalan katılımcılar paneli salon dışında kurulan sinevizyondan izledi.
Gamze AKKUŞ İLGEZDİ “Türkiye Suriye’ye Girmedi Ama Suriye Türkiye’ye Girdi”
Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Kalender Özdemir’in açılışı ile kürsüye gelen SDV Girişimi Sözcüsü Gamze AKKUŞ İLGEZDİ konuşmasında Türkiye’deki yöneticilerin Suriye’ye girme hesapları ve sonrasında yüzbinlerce Suriyeli’nin sığınmak zorunda kalması üzerine Türkiye’nin sınırları açmasına dikkat çekerek; “Türkiye Suriye’ye girmedi ama Suriye Türkiye’ye girdi” dedi.
“Arap Baharı”nın 10 Aralık 2010 da Tunus’ta kendini ateşe veren Muhammed Buaziz’in farkında olmadan bir başkaldırının fitilini ateşlemesiyle başladığına dikkat çeken SDV Girişimi Sözcüsü Gamze AKKUŞ İLGEZDİ konuşmasında;
“Muhammed Buaziz öyle bir ateş yaktı ki; Arap dünyasında yaşanan en büyük halk hareketi, 21. yüzyılın en büyük olayı oldu. Aslında çok insani nedenlerle başlayan Arap Baharı, kurdukları otoriter rejimlerle halkı baskı altına alan diktatörlere karşı bir harekete dönüştü. Kimilerinde özgürlükçü bir bahar yaşanırken, kimilerinde sonbahara dönüştü. Arap Baharı’nın etkileri özellikle Suriye’de yaşayan Kürt’ler içinde benzeri yaşanmamış yeni gelişmelere yol açtı.
Elbette bu trajik olaylardan Türkiye’de nasibini aldı. Özellikle Mısır ve Suriye’de yaşananlar derin izler bıraktı. İktidar sahipleri ve yandaş medya, Tahrir Meydanında ki ayaklanma ile “Gezi Direnişi”ni benzeştirerek neredeyse binlerce kilometre uzaklıkta olan Tahrir Meydanı’ndan canlı yayın yaptılar. Bu rüzgârdan Türkiye’yi etkileyen ülkelerden ilki Suriye oldu. Türkiye’nin Suriye’ye girmesi beklenirken yüz binlerce mülteci Türkiye’ye geldi. Türkiye Suriye’ye girmemişti ama Suriye Türkiye’ye girmişti. Eğer Türkiye cihatçı çetelere destek vermeseydi, bir geçiş köprüsü hatta bir eğitim alanı olmasaydı Suriye bu kadar büyük bir iç savaş yaşamazdı. Tunus’tan başlayıp Arap dünyasına yayılan bu sonuçlar Türkiye’de derin izler bıraktı” dedi.
Murat ÖZÇELİK, Celal BAŞLANGIÇ ve Gamze AKKUŞ İLGEZDİ’nin Türkiye penceresinden bakışla Tunus’tan başlayıp Arap dünyasına yayılan, son olarak Suriye’yi derinden yaralayan ve komşu olmamız dolayısıyla Türkiye’yi de etkileyen, sonuçları ile bölgede derin izler bırakacak olan Arap Baharı üzerine görüşlerini dile getirdiler.
Tunus, Libya, Mısır ve Suriye’den katılan konukların konuşmalarının simültane tercüme ile katılımcılara iletildiği panelde, Arap dünyasını temsilen katılan uzmanlar; ülkelerinde yaşananları, etkilerini ve sonuçlarını dile getirirken, Arap dünyasındaki sosyal ve toplumsal sonuçları ile ilgili analizler de yaptılar.
Arap Baharının başladığı zaman, dindar bir Irak’lı arkadaşının kendisine; “İnşallah bir gün biz Irak’ta sizler gibi inanca ve kimliğe sahip laik düzene geçeriz. Bu suretle ne Sünniler Şiilerin nede Şiiler Sünnilerin gırtlağını keser” dediğini nakleden CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Murat Özçelik; “Böyle bir özlem vardı oralarda. Ilımlı İslam’dan bahsediliyor. Bir müddet sonra radikallerin tahakkümü altına girebiliyorsun. Mısır’da Müslüman Kardeşler, Filistin’de Hamas görüşü, bizde de AKP Müslüman Kardeşlerin bir ayağını oluşturuyor. Hilafeti yeniden yaşatmak isteyenler olabilir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti laik, sosyal bir hukuk devleti olarak herkese eşit mesafede olacaktır” dedi.
Panelin son bölümünde katılımcıların sorularını cevaplayan konuşmacılara ve katkı verenlere plaket verilirken program fuayede verilen kokteyl ile sona erdi.