Hoşgeldiniz  

SAHRAYCEDİT’E NASİP OLAN MUHTAR ‘SEVAL ÖZKAN’

admin | 23 Ağustos 2014 | Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Röportajlar A- A+

muhtar_sahrayicedit_Mahalle sakinlerinin her mahalleye nasip olmaz diye niteledikleri Kadıköy Sahrayıcedit Mahalle Muhtarı Seval Özkan yaratıcı projeleri ile ulusal basın gündeminde.

Uyguladığı yaratıcı sosyal sorumluluk projeleri ile makale sakinlerinin “her mahalleye nasip olmaz” dedikler Kadıköy Sahrayıcedit Mahalle Muhtarı Seval Özkan geniş bir röportaj ile ulusal basın gündeminde.

Zaman gazetesi Sahrayıcedit Mahalle Muhtarı Seval Özkan’ın projelerinin de yer aldığı geniş bir röportaj yayınladı.

ZAMAN GAZETESİ ‘SEVAL ÖZKAN’ RÖPORTAJI

Öyle bir muhtar düşünün ki mağdur aileleri gözetiyor, ‘kardeş aile’ projesiyle maddi durumu iyi bir aileye emanet ediyor. Sınava hazırlanan öğrencilere kitap, çocuklara bisiklet ve oyuncak dağıtıyor. Seval Özkan’ın faaliyetleri “Böyle muhtar her mahalleye nasip olmaz.” dedirtiyor.

muhtar_sahrayicedit-1

Sahrayıcedit Mahalle Muhtarı Seval Özkan

Muhtar deyince akla neler geliyormuş meğer. Sosyal medyadaki gençlerden biri, “4 senedir aynı mahallede oturuyorum, muhtar kimdir bilmem. Bence şerif seçelim, daha havalı!” diyor, diğeri, “Yerine kızını bırakan, muhtarlık binasında bulunması imkânsız şahsiyet.” şeklinde tanımlıyor. “Dükkânı saat ikide kapatıp ikâmet almamı engelleyen kişi.” , “Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgâh ilmühaberi için arada bir kapısı aşındırılan adam” yorumları da peşi sıra geliyor. Ancak bu anlayışı tersine çeviren bir muhtar var Kadıköy Sahrayıcedit’te: Seval Özkan.

Seval Özkan, bir muhtar gibi değil, yardımlaşma ve dayanışma derneği gibi çalışıyor. İhtiyaç sahipleri için ikinci el giysi fuarı düzenliyor. Üniversite sınavına hazırlanan ancak kitap almaya gücü yetmeyen çocuklara sınav kitapları temin ediyor, burs verme imkânı olanları bu çocuklara yönlendiriyor. Yine hayırsever vatandaşları, mağdur ailelerle buluşturarak ‘kardeş Aile’ projesini hayata geçiriyor. ‘Her Çocuğa Bir Oyuncak’, ‘Bisiklet Değişimi’ projeleri de minikleri sevindirmek için yürüttüğü çalışmalardan birkaçı. Seval Özkan’ın başarılarının en büyük ortağı ise kurduğu mahalle meclisi.

Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu Özkan, master yapmak için gittiği New York’ta kent konseylerini inceleme fırsatını bulmuş. Bu konseyler sayesinde halkın yönetimde söz sahibi olduğunu görüp, muhtarlık koltuğuna oturur oturmaz kolları sıvamış ve mahalle meclisini kurmuş. Sayıları 30 ile 100 arasında değişen meclis yönetimini toplamak kolay olmamış elbette. Kapı kapı dolaşıp mahalleliye bu projeyi anlatmakla işe başlamış. Kapıları çalındığında sordukları “Kim o?” sorusuna “Ben muhtarınız.” cevabını alan mahalle sakinleri bir hayli şaşırmış, ciddiye almayıp kapıyı açmayanlar da olmuş. Malumunuz, muhtarlar kapınıza gelip neye ihtiyacınız olduğunu sormakla yükümlü değil. Çoğumuz muhtarımızı yolda görsek tanımayız bile. Evrak gerekmedikçe de yolumuz düşmez muhtarlığa. Özkan’ın seçim vaadi bu anlayışı yıkmak üzere kurulmuş: “Mühür basıp belge veren muhtar olmayacağım.” sözünü tutmuş, mahalle meclisiyle el ele verip mahallelinin her ihtiyacına koşmaya başlamış.

“Bu meclis nasıl çalışıyor?” derseniz, ‘Kadınlar, Engelli, Trafik, Sosyal İşler’ isminde komisyonlar mevcut. Her komisyon kendi ilgi alanları içinde çalışıyor. Düzenli olarak yapılan toplantılarda mahallenin her sorunu masaya yatırılıyor, çözüm önerileri de raporlanıp yetkili mercilere sunuluyor. Belediyeden tutun emniyet yetkililerine kadar tüm muhataplar şaşırmış bu raporlara. Önceleri ciddiye almadıkları birçok talebi zamanla dikkate alır hale gelmişler.

ÜST GEÇİDE EDS KURDURDU

Kurdukları istişare mekanizması güzel işler çıkarmış. Örneğin trafik komisyonu, 30 yıldır mahalleye getirilemeyen otobüs hattını getirmiş. E-5’e sınır olan mahalleye yakın bir konuma AVM inşa edilince üst geçitlerin sayısı artmış. Bu da kapkaç olaylarını beraberinde getirmiş. Mahalle meclisinin Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurdurma girişimi defalarca reddedilse de pes etmemiş ve EDS kurdurmuşlar. Komisyon, emniyetle görüşerek mahalledeki devriye sayısını da artırmış. Onların yüksek kaldırımlara basamak koydurma mücadelesi, tek bir lambası dahi bulunmayan sokaklara elektrik direği diktirme gayreti de sürüyor ki sokağa, “Park yasak” tabelası koydurmak bile aylar sürüyor!

muhtar_sahrayicedit

KADIKÖY Sahrayıcedit Mahalle Muhtarı Seval Özkan

MAHALLELİYE EĞİTİMLER VERİLİYOR

Seval Özkan, apartman yöneticilerine risk değerlendirme seminerleri verilmesini sağlıyor, mahalleliyi ‘atık toplama merkezi’ projesiyle çevre konusunda duyarlı olmaya davet ediyor. Camide düzenlenen ‘Deprem seminerleri’ de ilgi gören bilinçlendirme toplantılarından. Ama Özkan’ın en büyük arzusu mahalleye bir kütüphane kazandırmak. Mahalle sakinlerini yazarlarla buluşturmak, müzakereli kitap okuma günleri düzenlemek istiyor. Kafelere tek raflı küçük kütüphanecikler yaptırarak işe başlamış ama bunları yeterli görmüyor. Mekân sıkıntısı olduğu için bağışlanan kitapları Hakkâri, Van, Urfa, Diyarbakır’da seçtikleri kardeş illere gönderiyor. Onun bu faaliyetleri diğer muhtarlar tarafından yadırganıyor, “Ne gerek var Seval?” sorusu son bulmak bilmiyor. Özkan ise üye olduğu Muhtarlar Konfederasyonu aracılığıyla diğer muhtarlara da mahalle meclislerinin önemini anlatmaya çalışıyor.

“Yakında bu mahalle size dar gelmeye başlar da siyasete atılır mısınız?” şeklindeki sorumuza, “Halkın hizmetleri doğrultusunda ilerliyoruz. Daha etkin projelerle daha çok kişiye hizmet verebilmek benim için güzel bir başarı olur.” cevabını veriyor.

ZAMAN

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.