Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği (T.B.B.D.) Üsküdar-Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediği “100. Yılında Balkan Faciaları Sempozyumu” oldukça hüzünlü ve duygulu anların yaşattı.
100 ÜNCÜ YILINDA BALKAN FACİALARI SEMPOZYUMU
Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği (T.B.B.D.) tarafından 15-16 Kasım 2012 tarihlerinde Üsküdar-Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “100. Yılında Balkan Faciaları Sempozyumu” siyaset, bürokrası, üniversiteler, akademisyenler, tarihçi, gazeteci ve yazarların katılımı ile oldukça hüzünlü ve duygulu anların yaşanmasını sebep oldu.
Yaptığı başarılı konferans, sempozyun, panel, açık oturum vs. gibi birçok etkinliklerle “tarihe ışık tutmak, tarih bilincini artırmak ve tarih bilgisi ışığında geçmişten ders alarak geleceğe daha güvenle bakmak” amaç ve hedefleri doğrultusunda ülkemiz insanına ve tarih severlere hizmet etmenin azim ve gayreti içerisinde bulunan Tarih Bilincinde Bulunanlar Derneği tarafından 2 gün süre ile 6 oturum halinde düzenlenen 100. Yılında Balkan Faciaları Sempozyumu’na konuşmacı ve Balkan Faciaları konusunda tebliğlerini sunmak üzere birbirinden değerli birçok konuşmacı katılarak Balkanların Osmanlı ve Türkiye için önemi, Balkan Savaşları, Balkanların elimizden çıkışının sebepleri, sonuçları, yaşanan trajediler konusunda katılımcıları hüzne boğdular.
Sempozyuma konuşmacı olarak Ak Parti Kütahya Milletvekili ve TBMM. Dışişleri Komisyon Başkan Vekili Prof.Dr. İdris Bal, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr.Mehmet Çelik, Mimar Sinan Üniv. Öğretim Üyesi Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak, Uludağ Üniv. Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mefail Hızlı, Sütçü İmam Üniv. Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Eyicil, İstanbul-Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nihat Bulut, Gazeteci-Yazarlar Mümtaz’er Türköne, Sadık Yalsızuçanlar ve Fikri Akyüz, Sayıştay Üyesi Mustafa Atalar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı-Darülaceze Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Başbakanlık Arşivleri Daire Başkanı Önder Bayır, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyeleri Ebubekir Sofuoğlu ve Doç.Dr.Nesrin Kenar, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yunus Emre Tansü, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Gürhan Korkmaz, İTÜ. Konservatuarı Öğretim Üyeleri Dr. Emel Şenocak, Ferhan Yeprem ve Yücel Açıl ile Tarihçi Yazarlar Ahmet Tetik ve Tahsin Yıldırım katıldı.
Açılış konuşmalarını İstanbul İl Özel İdaresi İç Denetçisi ve Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Genel Sekreteri Zekeriya Açıkgöz, Dernek Genel Başkanı Hasan Konuk ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kapaklıkaya’nın yaptığı sempozyumda konuşmacılar “Balkanların, Dünü, Bugünü ve Geleceği”, “Balkanların Demografik Yapısı ve Uluslar arası Çıkar Hesapları”, “Fevzi Çakmak’ın Tanık Olduğu Balkan Harbi ve Batı Rumeli’nin Kaybedilişi”, “İslamın Balkanlara Girişine İlişkin Notlar”, “Osmanlıların Balkanlarda Meydana Getirdiği Medeniyetimizin Ana Çizgileri”, “Makedonya’da İslam Medeniyetinin İzleri”, “Balkan Savaşları Öncesinde Toplumsal Gösteriler”, “Ömer Seyfettin’in Eserlerinde Balkanlar ve Balkan Savaşlarının İzleri”, “Balkanlarda Bıraktıklarımız ve Ali Ulvi Hoca”, “Evliya Çelebi’ye Göre Ohri ve Civarı” Bosna ve Hersek’in Mahrumiyeti ve Kurtuluşu”, “19.Yüzyılda Büyük Devletlerin Balkanlar Politikası”, Soğuk Savaş Sonrası Balkanlarda Türk Dış Politikası” ve “Balkan Yarımadasında Rumeli Türkülerinin Türk Müziğindeki Yeri ve İcra Teknikleri” konularında tebliğler sunuldu. Önümüzdeki günlerde bu tebliğler bastırılarak kitap halinde tarih severlerin ve ilgi duyanların hizmetine sunulacağı ifade edildi.
100. Yılında Balkan Faciaları Sempozyumuna oldukça geniş bir katılım oldu. Programa Ak Parti Kütahya Milletvekili ve T.B.M.M. Dışişleri Komisyon Başkan Vekili Prof.Dr. İdris Bal, Bartın Valisi Bülent Savur, İBB. Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kapaklıkaya, Şanlıurfa Eski Valisi Yusuf Yavaşçan, İstanbul Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Darıca Kaymakamı Osman Ateş, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, üniversitelerin öğretim üyeleri, siyasi parti temsilcileri, milli eğitim mensupları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve tarih severler katıldı. Sempozyumun sonunda ise iki gün boyuncu tebliğlerini sunan konuşmacılara sempozyumun anısına birer plaket takdim edildi ve Üsküdar’daki Testi Restaurant’ta bir akşam yemeği ile sona erdi.