Yeni ilçe olan Ataşehir’e Kurucu Kaymakam Turgut Çelenkoğlu’ndan sonra ikinci kaymakam Zafer Karamehmetoğlu atandı.
Recep Kenan/itvhaber.com
Genç ve oldukça dinamik bir kişiliğe sahip olan kaymakam Zafer Karamehmetoğlu ayağının tozu ile Ataşehir’in mahallelerini tanıma amacı ile yerinde çalışmalar yapıyor.
“Eşit, adil, kaliteli ve hızlı bir şekilde hizmetin vatandaşımıza sunulması bizim hedefimiz” diyen Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Kamu görevlilerinin görev yaptıkları yerlerde en üst düzeyde; eşit, adil, kaliteli ve hızlı bir şekilde hizmet üretmeyi ilke edinmeleri gerektiğini söylüyor.
Ataşehir’le ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?
İstanbul’a geldim ben… Ataşehir İstanbul’un bir parçası. Önemli bir bölümü… Türkiye’nin finans merkezi olma yolunda ilerleyen bir Ataşehir var. 26 km2’lik bir alan içerisinde küçük bir toprak parçasını paylaşıyor ama şu anda 400 bin nüfusu var ve giderek de artıyor bu nüfus.
Kentsel dönüşüm hızla ilerliyor. Nüfusun en yoğun olduğu yerlerden bir yer. Ataşehir deyince; toplumsal kesimlerlin en iyi hayata sahip olanları ile onlara göre en öbür kutupta olanların, yani en az gelire sahip olanların yaşadıkları bir ilçe haline gelmiş. Hatta bu ilçenin Barbaros, Yenişehir, Atatürk mahallesi ile diğer bölümleri ile farklılıklar yaşıyor.
Ataşehir’de Acıbadem Üniversitesi açıldı. Kayışdağı’nda Yeditepe Üniversitesi var. Buralar Türkiye’nin geleceğine ön ayak olacak yerler. Ataşehir’in geleceği parlak. Her mahallesinin… Yani şu anda imar çalışması tamamlanmamış olan Yenisahra’sı, Örneği, Esatpaşa’sı. E6 ve E5 karayollarının arasında kalan Ataşehir’in geleceği mutlaka parlak olacaktır.
Ataşehir’in birçok mahallesinde imar faaliyetleri bitmemiş daha. Buraların imar planları geçtiği zaman Ataşehir’de önemli gelişmeler olacaktır.
*İkincisini yaptığınız Ataşehir’i ve mahallelerini tanıma amacı ile yerinde yaptığınız toplantı ve sonrası incelemeleri kapsayan çalışma programı ile ilgili açıklama yapar mısınız?
Muhtarları hizmet alanı içerisinde ziyaret etme gibi bir politikamız var. Daha önce çalıştığım yerlerde de özellikle köylerdeki faaliyetleri bilfiil takip ettim. Ayrım yapmaksızın her köye defalarca gitmişimdir. Çalıştığım her ilçede hizmetleri dengeli götürmek için gayret sarf ettim.
Sorunları yerinde görmek mutluluklarını da yerinde müşahede etmek maksadı ile köylerimize yaptığım gezileri Ataşehir’de de yapıyoruz. İki mahallemize yaptık şu ana kadar bu gezimizi. Muhtarlarımızın çoğu şahit oldu bu son gezimize. Gördüğüm kadarı ile güzel bir ilgi var. Bu gezilerimizde elimizdeki sihirli değnekle sorunları hemen çözeceğimiz iddiasında değiliz.
Buradaki maksadımız belli. Okulumuzu yerinde görüyoruz. Varsa Aile Sağlık Merkezimiz sorunlarını yerinde görüyoruz. Bu bölgelerde uygulamaları yerinde görüyoruz. Ziyaretimiz sırasında bizlerle görüşmek isteyen vatandaşlarla görüşüyoruz. Onarın tebrik, takdirlerini dinlediğimiz gibi varsa; tenkitlerini, şikayetlerini dinliyoruz. Kamu binalarımızın fiziki konumunu görüyoruz. Personel yapısını yerinde ziyaretle tanıyoruz. Faaliyet alanı içerisinde okul, sağlık merkezi, emniyet birimlerimize de uğrayacağız. Asayiş birimlerimizi de ihmal etmeyeceğiz. Asayişin olmadığı yerde kamu hizmetini yürütmek zordur.
HİÇBİR SİYASİ AYRIM YAPMADAN ÇALIŞIYORUZ
Sizlerin de şahit olduğu gibi; hiçbir siyasi ayrım yapmadan yapıyoruz bu çalışmaları. Bu çalışmamı seçimlerden sonra da devam edecek. Yeni seçilenler olacaktır. Yeni dönemde bu arkadaşlarımızla sürdüreceğiz çalışmaları. Şu anki ziyaretlerimize belediye yetkilileri ve siyasi parti temsilcilerini almıyoruz. Seçim öncesinde yanlış anlaşılma olmasın diye. Seçimden sonra yerel iktidarın ve merkez iktidarın siyasal temsilcileri de isterlerse katılabilecekler bu ziyaretlerimize. Ziyaretlerimize daire müdürlerimizle beraber gidiyoruz. İlgili kurumların amirleri oluyor yanımızda.
Bize göre taşra sayılabilecek mahallelerimizde okul idaremizle, öğretmenlerimizle, öğrencilerimizle, okul aile birliklerimizle, velilerimizle, sağlık teşkilatındaki doktor, hemşire, sağlık memuru, hasta yakınları ve hastalarla görüşüyoruz. İlerde göreceksiniz esnafımızla da farklı bir ilişkimiz olacak. Geçerken bir esnafımıza uğrayıp bir çayını içip sohbet ederiz.
Burada maksadımız şu; bir, sorunları yerinde görmektir. İki, üst makamlardaki kişilerin birlikte görev yaptıkları mahiyetindeki personelle yerinde oluşan sinerji gibi, mahallesinde görüştüğümüz esnaftan, dernek yada STK’lardan çok ciddi projelerin çıkacağına inanıyorum. Muhtarlarımızın da düşüncelerini alıyoruz.
Önümüzde 5 yıllık hizmet süreci var. Bu dönemde herkes hukuk çerçevesinde görev yapacak. Emretme, yetki başkasında olabilir. Önerme, istemek, arzu etmek, talep etmek herkesin elinde. Bu talepler, özellikle seçilmiş insanlar muhtarların talepleri önemli bizim için. Kararı bil fiil talep oluşturmaz. Talepleri kanunlar çerçevesinde değerlendiririz. Sosyal yardımlarda görülen aksaklıklarda olduğu gibi kanunları uygulamakta yüzde yüz başarılı olamayabiliriz. Vatandaşımız müracaat ettiğinde üzerine mal var mı, gelir seviyesi, işi var mı bunlara bakılıyor. Buna rağmen gözümüzden kaçan olabilir. Ama heyetimizde vicdanımızla karar veririz. Gelir incelemesine öğrencide bakmaya biliriz. Çünkü başbakanımız da söyledi; Öğrencinin, askerin, engellinin zengini olmaz. Biz yardım kararı alırken suiistimal olmamasını arıyoruz. Devletin malını kendi malımızdan üstün tutarak karar almamız lazım. Gerçekten ihtiyacı olan vatandaşı getiren benim için önemlidir, kim olursa olsun. Ataşehir’de yardım faaliyetleri çok önem arz ediyor. Neden? Çünkü makas çok açık Ataşehir’de.
SOSYAL RİSKİ AZALTMA PROJELERİ
Belli bir mahareti olan, bu konuda mesleki belgesi olan (KOSGEB, Halk Eğitim gibi kurumlardan diploma, sertifika gibi belge) girişimcilere devlet 15 bin lira kredi veriyor. Ayni kredi. Nakdi, para değil.
Bir örnekle anlatıyorum ben bunu genellikle;
Kalfalık ya da ustalık belgesi almış berber esnafı olarak çalışmak isteyen girişimci, çok para olarak görünmeyen 15 bin lirayı bulamayabilir.
Bu girişimci 15 bin liraya berber koltuğunu alır. Kullanacağı berber elektrikli malzemelerini alır. Dükkanının görüntüsünü güzelleştirebilir. Dekorunu yapabilir. Eğer kalırsa birkaç aylık kirasını da ödeyebilir.
Bin lirayı bulamayan insanlarımız var. Bu insanımız için çok önemli bu para işe başlayabilmesi için. Devlet 2 yıl ödemesiz, 6 yıl geri ödemeli yani 8 yıl vadeli ve hiç faiz alınmayan kredi veriyor. 1 Ocak 2014’te 15 bin lira kredi alan bir kişi, 2016 1 Ocağı ile 2017 Ocağı arasındaki bir yıllık süreçte ilk 1/6’sını ödüyor. Küçük bir yer olan geldiğim ilçede yüzün üzerinde proje yaptık. 20 bin nüfuslu merkez ilçe. Aktar, havlucu, kuaför, berber dükkanları açtık. Müzik aletleri aldık roman vatandaşlarımıza. Buradan sizin aracılığınızla duyuruyorum. Gençlerimiz bize gelirse her hangi bir engeli, hastalığı yoksa biz yardım vermiyoruz kusura bakmasınlar. Bu kredilerden yararlandıracağız onları. Eğer bir belgeleri varsa. Aradığımız; gelir seviyesi testi (GSS) sıfır olacak, yapacağı işle ilgili belgesi olacak ve işle ilgili kendi projesi ile gelecek. Diyecek ki; ben şu işi yapmak istiyorum, şu malzemeleri almak istiyorum. Biz projeyi hazırlayacağız. Ankara’dan 15 bin lira bizim hesabımıza gelecek. Malzemelerini aldıktan sonra görüyoruz. Ve aldıkları malzemelerin parasını ödüyoruz. Bu konuda azimli olmak gerekiyor.
*Ataşehir’de size gelenlerden, tespit ettiğiniz en önemli sorun nedir?
En çok iş talebi için geliyor insanlar. Tabii bizim iş bulma yetkimiz yok. Kamuda işe başlamak KPSS sınavları ile oluyor. Bizim kendimize ait bütçemiz yok.
Yaptığınız çalışmalarınızla nasıl bir Ataşehir hedefliyorsunuz?
Eşit, adil, kaliteli ve hızlı bir şekilde hizmetin vatandaşımıza sunulması bizim hedefimiz. Bizim uhdemizdeki kamu görevlilerinin görev yaptıkları yerlerde en üst düzeyde; eşit, adil, kaliteli ve hızlı bir şekilde hizmet üretmeyi hedefliyoruz.
Önümüzdeki seçimde güvenlik ve asayişi düzgün tutmamız lazım. Adil bir seçim olması için asayiş çok önemli. Bu konuda çalışmalarımız var. Nüfusta, tapuda ve diğer birimlerimizde vatandaşlarımızın çok talepleri oluyor. Vatandaş buralarda ihtiyacını görüp gidecek. Vatandaş mütebessim bir şekilde gidecek. Üzülerek değil sevinerek gidecek. İşi olmadığı zaman dahi en güzel şekilde izah edilerek ikna edilecek.
Gelişen teknolojiden bütün kurumlarımız yaralanıyor ve yaralanmaya devam edecek. Hızlı hizmet üretebilmek için bu önemli.
Okul ihtiyacı olan yerleri raporluyoruz. İkili öğretim yapılan yerlerde derslik ve öğretmen sayısını artırarak sabah ve akşam karanlıkta okula gidip gelmek zorunda kalan öğrencilerimizin sorunlarını çözmek için girişimlerimizi yapmamız lazım. Sağlıkla ilgili ihtiyaçları yerinde görmeye çalışıyoruz. Devlet hastanesi talebini inceliyoruz.
HÜKÜMET KONAĞI ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR
Ataşehir çok dağınık olarak kurulmuş. Bir kısmı Maltepe’ye, bir kısmı Üsküdar’a daha yakın. Bu koşulları iyi analiz edip, bir bütün olarak değerlendirilip kamu hizmetinin gerekliliğini belirlemek için çaba gösteriyoruz. Ataşehir’de hükümet konağı talepleri var. Kamu hizmetlerinin tümünü bir arada toplayabilecek bir Hükümet Konağı üzerinde de çalışmalarımız sürüyor. 5 – 6 ay içerisinde ya inşaat yada bir binayı devir almak gibi bir aşamaya gelinir diye ümit ediyorum.
Ataşehir’de 65 okulumuzda 3 bine yakın öğretmen, 65 bin öğrenciyle eğitim ve öğretim hayatımız devam ediyor. Eğitim kalitesini üst düzeye çıkarabilmek için çaba, gayret var. Okumaz – yazmaz diye bildiğimiz okuması yazması olmayan vatandaşlarımızla ilgili halk eğitim bünyesinde seferberlik halindeyiz. Ataşehir çok göç alan bir ilçemiz.
Bu konularda her kurumla iş birliği yapılıyor. Belediye ile sivil toplum kuruluşları ile kuran kursları ile okul müdürleri ile. Aklınıza gelen ne varsa. Diyanete bağlı Kuran kurslarında günde 1 saat okuma yazma kursları var. Derneklerimiz yürütüyor bu faaliyetleri. Daha sonra Halk Eğitim sınavla belgesini veriyor.
*Yerel yönetimi kurumu olan belediye ile ilişkileriniz nasıl? Belediyenin çalışmaları nasıl?
Belediye bizim en önemli yerel yönetim birimlerimizden bir tanesidir. Bütçe kullanan bir birimimiz. Bizim belediyemiz ile olan münasebetimiz kanun dahilinde, hukuk dahilinde gayet güzel. Hiçbir problemimiz yok. Şu an için bir problemimiz söz konusu değil. Bir talebimiz olduğunda arkadaşlarımız başkan yardımcıları ile görüşüyor. Ben Başkanla görüşüyorum. Çözülemeyecek bir problem yok. Ataşehir’de karşılıklı konuşularak. Zaten belediye çalışanları bize karşı da sorumludur kamu hizmetlerinin ifasından dolayı. Belediye bir kamu kurumudur.
*Ataşehir’de İlçe Emniyet’ten size gelen en önemli asayiş sorunu nedir?
Biz asayişte toplumsal olaylara karşı çok duyarlı olmalıyız. Yürüyüşler, protestolar yani toplumsal olayları kontrol etmek, önceden sezinlemek zorundasınız. Demokratik platformda, 2911 sayılı toplantı, gösteri ve yürüyüş kanunu çerçevesinde kim ne yapmak isterse 48 saat önceden bize müracaat eder. Biz bunu emniyete göndeririz emniyet kendi tedbirlerini alır. Onları koruruz biz nere yapacaksa toplantılarını. Uyuşturucu ile mücadele çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Ataşehir 65 – 70 bin öğrencinin olduğu bir yer. İki üniversitenin olduğu yer. Çok çalışmamız gerekiyor bu konuda. Şu ana kadar çok önemli bir asayiş olayı yaşamadık. Tedbirlerimiz en yoğun şekilde devam ediyor.
*Ataşehir’in imar planı ve kentsel dönüşüm konusunda neler söylersiniz?
Bununla ilgili olarak siyasilerimiz seçimden sonra daha yoğun çalışma yapacaklardır sanırım. Biz de takipçisi olacağız. Kentsel dönüşüm de imar planına bağlı olarak gelişecektir. Bir biri ile bağlantılı bu konular. Ataşehir’de belli yerlerde kentsel dönüşüm projeleri devam ediyor.
*Finans Merkezi’nin bağlı olduğu ilçe konusunda ihtilaf var. Bu konuda bir gelişme var mı?
Bu konuda yargı Ataşehir lehine karar vermiş biliyorsunuz. Şu anda Ataşehir yetkili görünüyor. Benim görüşüm de şu anda finans merkezi inşaatının bulunduğu yerle bütünleşen yer Ataşehir. Ümraniye’deki yerleşim yerleri bu bölgeyle bütünleşecek durumda değil. Ben bu şekli ile sonuçlanacağını düşünüyorum.
*Görev sürenizin sonunda nasıl bir Ataşehir görmek istiyorsunuz?
Bütçesiz bir idare olarak bizim yapacaklarımız şudur;
Birincisi, sıkıntı çeken vatandaşlarımızın imdadına yetişmektir. Kamu hizmeti yürütülen mekanların fiziki mekanların takip, denetim, imarı, önerilmesi bunları gerçekleştirmeliyiz. Devlet hastanesi, ikili eğitim veren okullarımızı tekli eğitime döndürmek. Ataşehir’deki en önemli hedefimiz; kamu hizmetlerini en güzel bir şekilde, kaliteli ve hızlı bir biçimde sunmaktır. Sosyal yardım müessesemizi hızlı çalıştırıp vatandaşlarımızın imdadına zamanında koşmak. Eğitim – öğretim ile yakacak ile ilgili sıkıntıları çözmek. Çünkü bu konuları çözmek için bütçe vermiş devlet bize sadece.
Ataşehir’de yaşayan bütün vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Devletimizin kapısı her zaman açıktır.