Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından gerçekleştirilen “2. Türkçe Bayramı”, Türkçe Yaz Okulu’na 46 ülkeden katılan 540 öğrencinin de yer aldığı etkinlikle Ataşehir’de kutlandı.
Recep Kenan/itvhaber.com
Yunus Emre Enstitüsü’nün bu yıl yedincisi gerçekleştirilen Türkçe Yaz Okulu programı finali Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle Ülker Sport Arena’da düzenlenen 2’nci Uluslararası Türkçe Bayramıyla tamamlandı.
“İNSAN VE TÜRKÇE” TEMALI TÜRKÇE BAYRAMI
İnsan ve Türkçe temasıyla Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen 2’nci Uluslararası Türkçe Bayramı’na Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanı sıra; siyasi parti, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile birlikte çok sayıda yabancı konuklar ile vatandaşlar katıldı.
Ülker Sports Arena’da yapılan “2. Türkçe Bayramı” kutlama töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Türkçe’nin, büyük medeniyetler kurmuş bir milletin dili olduğunu, yaygınlık ve kullanım bakımından dünyanın sayılı dilleri arasında yer aldığını ifade ederek, dilin tarihi süreç içinde güçlü bir ırmak gibi geçtiği bütün coğrafyalardan kelimeler aldığını, bunları kendi renk musiki mayasında birleştirdiğini, kendi mührünü kelimelerine ve yapısına vurduğunu kaydetti.
“TÜRKÇE AHMET YESEVİ’LERİN, YUNUS EMRE’LERİN DİLİDİR”
Türkçe’nin köklü ve güçlü bir dil olduğuna dikkati çekerek, zengin söz varlığı yapısıyla, Türkiye tarihini, kültürünü, sanatını ve medeniyetini taşıyacak güçte olduğunu anlatan Bakan Avcı, gönül dili olan Türkçe’nin, dünyayı sevgi ve barışla donatmanın en büyük fazilet olduğuna inanan Ahmet Yesevi’lerin, Yunus Emre’lerin, Sarı Saltuk’ların dili olduğunu ifade etti.
“İNSAN VE TÜRKÇE” TEMASIYLA BÜTÜN İNSANLIĞA SEVGİ VE KARDEŞLİK ÇAĞRISI
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, gönüllere sevgi, şefkat, merhamet tohumları ekmeyi şiar edinmiş bir milletin dili olan Türkçe’nin insanlığa sevgi ve kardeşlik çağrısında bulun Yunus Emre’nin dili olduğunu kaydederek; “Dilimiz, harap etmeyi değil, mamur eylemeyi, gönüllere kin, nefret intikam tohumları değil, sevgi, şefkat, merhamet tohumları ekmeyi şiar edinmiş bir milletin dilidir. Türkçe, yüzyıllardan beri yeryüzüne hak ve hakikat yoluyla barış, güven, huzur ve adalet yaymak için mücadele veren erenlerin ve alplerin dilidir. Yedi iklimden turnalar misali ülkemize gelen sevgili öğrencilerimiz, dünyanın her zamankinden daha çok sevgi, barış ve kardeşlik çağrısına ihtiyaç duyduğu bir dönemde, insan ve Türkçe temasıyla bütün insanlığa sevgi ve kardeşlik çağrısında bulunarak, kutsal bir vazife yapıyorsunuz” dedi.
“TÜRKÇE BAYRAMI” TERÖRE VERİLEN ANLAMLI CEVAP
“İnsan ve Türkçe” temasıyla bütün insanlığa sevgi ve kardeşlik çağrısında bulunarak, kutsal bir vazife yapıldığının altını çizen Bakan Avcı, “Bu çağrı, çağlar öncesinden ‘Gelin tanış olalım/ İşi kolay kılalım/ Sevelim sevilelim/ Dünya kimseye kalmaz’ diyen Yunus Emre’nin dilidir” diyerek; “Bugün kutladığımız bayram, aynı zamanda teröre de verilmiş en güzel en anlamlı cevaplardan biridir. Çünkü terör, bizim gündelik hayatımızı, bu türden faaliyetlerimizi sekteye uğratmak, imkansızlaştırmak için de faaliyettedir. Ona verilecek en güzel cevap, ‘Biz sana rağmen güzel işler yapmaya, hayırlar işlemeye devam edeceğiz’ demektir” ifadeleriyle Türkçe Bayramı’nın teröre verilen anlamlı cevap olarak niteledi.
TÜRKİYE’NİN DOSTLARINI ARTTIRMA VE SEVENLERİNİ ÇOĞALTMA DİPLOMASİSİ
Türkiye’nin dostlarını arttırmak ve sevenlerini çoğaltmak için yoğun bir kültürel diplomasi yürüttüklerini vurgulayan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş yurt dışında tanıtımın en önemli unsurlardan birisinin Türkçe’nin öğretilmesi olduğunu söyledi.
YEE, TÜRKÇEYİ DOĞRU ÖĞRETMEYE GAYRETİNDEDİR
Prof. Dr. Şeref Ateş, gizli gündemlerinin arkasına saklanarak Türkçeyi karanlık senaryolarının bir parçası haline getirmek isteyenlerin varlığına işaret ederek; “Yunus Emre Enstitüsü, başta Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü desteği, devletimizin imkanları ve milletimizin samimi dualarıyla Türkçeyi dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar doğru bir şekilde öğretmeye gayret etmektedir. Bu faaliyetlerin en önemli halkalarından biri de Enstitümüzün her yıl düzenlediği Türkçe Yaz Okulu’dur. Bu sene 46 ülkeden 540 Kültür Elçimizin, hain darbe girişimine rağmen davetimize uyup ülkemize gelerek insanımızla kucaklaşmaları hiç şüphesiz önemli bir mesajdır” dedi.
YABANCI ÖĞRENCİLER GELENEKSEL HALK OYUNU GÖSTERİSİ
Ataşehir’de Ülker Sports Arena’da yapılan “2. Türkçe Bayramı” kutlama töreninde yurt dışından Türkçe öğrenmek için gelen yabancı öğrencilerin, Osmanlı sokağı temalı dekoru önünde bayram gelenekleri, Hıdrellez ve askerlik canlandırmaları sahneledi. Kafkas, Karadeniz, Ege yöresi halk oyunu gruplarının sahnelediği, horon, zeybek gösterileri izleyicilerden büyük alkış aldı.