İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı ülkemizde de alanlarda kutlanıyor.
Recep Kenan/itvhaber.com
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, Taksim’in kutlamalara kapalı olduğu İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB bu yılki 1 Mayıs’ı kitlesel olarak Maltepe’de kutlayacak. Ankara ve İzmir’de de alanlarda kutlanacak.
Türkiye’de ilk kez 1923’te resmî olarak kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, dünyada pek çok ülkede resmi tatil olarak kabul ediliyor.
İSTANBUL – MALTEPE 1 MAYIS PROGRAMI
1 Mayıs 2018 Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü mitingi için yürüyüşler üç koldan saat 12:00’de, miting programı ise saat 13:00’de başlayacak.
DİSK üyesi sendikaların, diğer işçi sendikalarının başında olduğu kortej Turgut Özal Sahil Bulvarı Kartal-Cevizli tarafında toplanacak.
Feyzullah Caddesinde toplanan kortej ise Kartal-Cevizli tarafındaki yürüyüşe katılacak.
KESK-TMMOB ve TTB’nin başında olduğu kortej ise Turgut Özal Sahil Bulvarı İdealtepe tarafında toplanıp miting alanına yürüyecek.
1 Mayıs gününün, Türkiye’de 2008 Nisan’ında, “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilmiş, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile resmi tatil ilan edilmiştir.
1 Mayıs İşçi Bayramı bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanındaki alanlarda OHAL koşullarında kutlanacak.
Sendikalar, siyasi partiler ve STK’ların Türkiye’nin birçok noktasında toplanma çağrısı yaptığı 1 Mayıs 2018 yılı kutlamaları başta İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Hatay gibi kentlerle birlikte Türkiye’nin çeşitli alanlarında kutlanacak.
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramında İstanbul, Ankara ve İzmir’de sendikalar ortak kutlama yapacak.
İstanbul’da 1 Mayıs:
Taksim’in kutlamalara kapalı olduğu İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB bu yılki 1 Mayıs’ı kitlesel olarak Maltepe’de kutlayacak.
Sendikaların ortak açıklamasından sonra birçok siyasi parti de Maltepe’de olacağını belirtti. Sendikalar, Maltepe için saat 11:00’de toplanma çağrısı yaptı. Geçen yıl ise İstanbul 1 Mayıs’ı, Bakırköy’de kutlanmıştı.
Ankara’da 1 Mayıs:
DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, Türk-İş Ankara İl Temsilciliği, Ankara Tabip Odası, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, KESK Ankara Şubeler Platformu ve Ankara Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirler Odası’nın düzenlediği ortak basın toplantısında, Ankara’nın 1 Mayıs 2018 programı duyuruldu.
Ankara’da 1 Mayıs kutlamaları Tandoğan Meydanı’nda saat 12:00’de gerçekleşecek.
İzmir’de 1 Mayıs:
Ankara ve İstanbul’da olacağı gibi İzmir’deki bazı sendikalarda 1 Mayıs’ı birlikte kutlayacak.
Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB 1 Mayıs 2018’i Gündoğdu Meydanı’nda saat 13:00’te kutlayacaklarını açıkladılar.
Diyarbakır’da 1 Mayıs:
1 Mayıs Tertip Komitesi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır’daki kutlamalara çağrı yaptı.
Diyarbakır’da 1 Mayıs, 5 Haziran (İstasyon) Meydanı’nda “Güzel Günler Göreceğiz” şiarıyla yapılacak…
1 MAYIS NEDEN KUTLANIYOR?
1 Mayıs İşçi Bayramı süreci 1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin çalışma saatlerinin azaltılması için başlattığı protestolara kadar dayanıyor. Ancak bu protestolar tarihte, ABD’nin Chicago kentinde işçilerin 1 Mayıs 1886’dan itibaren iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadelenin, 1889’da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın Paris Kongresi’nde “işçilerin ortak bayramı” olarak kabul edilmesi ile canlanıyor.
İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. 1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar.
Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi.
Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 1884’te başladı. Chicago’da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886’dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı. 1 Mayıs 1886’da ABD’nin büyük kentlerinde beş binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan dördü idam, dördü ağır hapis cezasına çarptırıldı.
Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889 Paris Kongresi’nde (II. Enternasyonalin 1. kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ”1 Mayıs” olarak belirlendi.