user comment
Yeniçamlıca Mahallesi’nde yapımı planlanan trafo merkezi ve otogara karşı halkın yürüttüğü mücadele, TEİAŞ 4. Bölge Müdürlüğü ziyareti ve gösterilen tepkilerle sürdü.
Yaklaşık iki yıldır Yeniçamlıca Mahallesinde yapımı planlanan trafo merkezi ve otogara karşı halkın yürüttüğü mücadele, TEİAŞ 4. Bölge Müdürlüğü’ne yapılan ziyaret ve gösterilen tepkilerle sürdü.
Yeni Çamlıca Mahalle muhtarlığı önünde toplanan muhtar ve STK temsilcileri Bölge Müdürü ile görüşmek ve tepkilerini dile getirmek üzere Ümraniye’de bulunan TEİAŞ 4. BölgeMüdürlüğe gittiler. Görüşmeye Ataşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Turan DOLU, Yeni Çamlıca Mahalle Muhtarı Fazlı SARISOY, Mevlana Mahalle Muhtarı Recep Ali KANTARCI, Siyad Ataşehir Anadolu Şubesi Dernek Başkanı Arif YILDIRIM ve halktan önde gelen isimleri katıldı.
Görüşmeye katılan mahalle temsilciler TEİAŞ’ın yapmayı planladığı trafo merkezinin bölge için yaratacağı sorunları dile getirerek Trafo merkezinin şu anki alana yapılmasını istemediklerini söylediler. Temsilciler “Trafo sorunun sadece bir parçası. Devamında gelecek otogarla birlikte mahallenin kâbusu olacak. Projenin otogar kısmının Büyük Şehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile alakalı bunu biliyoruz. Enerji boyutu sizi ilgilendiriyor ve biz trafoya ilişkin de insani kriterler içerisinde çözümün olabileceğini vurgulamaya geldik. Bu alana, çevre insanının yeşil alan ve spor kompleksi olarak ihtiyacı var. Yapımına başlanan trafo merkezinin insanlardan uzak daha uygun alanlarda yapılması gerekir. Bu alan, çevre insanının, uyuşturucudan tut birçok problemine çözüm olabilecek bölgedeki tek yer. Bu alan, trafo ve otogarla harcanamayacak kadar değerli“ dediler ve Ataşehir Belediyesi’nin elinde hali hazırda bu alanla ilgili yeşil alan ve spor kompleksi projesinin olduğunu, gelecek nesiller için, trafo ve otogar projelerinin yerleşim yerlerinden uzak yerlere yapılmasını ve var olan elektrik iletim hatlarının yer altına alınarak Belediyenin hazırladığı uygun projenin bu alanda değerlendirilmesi gerektiğini belirttiler.
Görüşmeye katılan TEİAŞ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Atilla Kaya ise, trafo merkezinin sağlığa zararlı olmadığını, artan enerji ihtiyacını karşılamak için trafoya ihtiyaç olduğunu, proje alanındaki hatların E-5 yolu gibi ana arter olduğunu, o nedenle trafonun oraya yapılmasının uygun olacağını, mevcut alanın 18 dönümünü kullanacaklarını, alanın geri kalanına ilişkin bir tasarrufları olmadığını, ayrıca; hali hazırdaki tellerin 8 metreye yükseltileceğini belirtti. “Benim görevim enerji üretmek, ben sadece enerji kısmıyla ilgileniyorum, diğer konular boyumu aşıyor” dedi.
Toplantıya damgasını vuran ise, mahallenin Emine Ablası olarak bilinen Gülşen TÜRÜT oldu.
Türüt konuşmasında;”Ben o bölgede yaşayan bir insanım. Beni, emlak değerlerinin ne olacağından çok, torunlarıma ne bırakabileceğim ilgilendiriyor. Torunlarım orada sağlıklı yaşayabilecekler mi, koşup oynayabilecekler mi? Bana bunun cevabını verin. Gelecek nesillerimiz için hesabın kitabın yapılıp yapılmadığını elinizi vicdanınıza koyarak cevap verin. Bizi kandırmayın bırakın, yok zararsızmış yok şu şöyleymiş böyleymiş demeyin. O kadar zararsızsa git kendi oturduğun alana yap. Zenginlerin oturduğu alana yap. Buraya niye getiriyorsun, bunların faydasından onlar yararlansın” dedi.
Mehmet Cangör ise, yıllardır mahallede oturduğunu, tellerin hemen arka balkonunu dibinden geçtiğini, tellerin zırıltısının bile tahammül edilmez olduğunu, yüksek gerilim hatlarını kaldırmaya yönelik hiçbir çalışma yapılmazken trafonun yapıldığını, bölge halkının yaşamına hiçbir değer verilmediğini dile getirdi. Eşinin burada kansere yakalandığını, kendilerine reva görülenin ancak hayatı zehir etmek olurken, faydalı hiçbir işin kendilerine reva görülmediğini söyledi.
Toplantıdan sonra görüşmeye giden heyet TEİAŞ Bölge Müdürlüğü önünde pankart açarak protestolarını dile getirdiler ve mücadelelerinin süreceğini aynı şekilde Büyükşehir Belediyesine giderek trafo ve otogar yapımına tepki göstereceklerini belirttiler.