Bir süredir akciğer kanseri nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören usta tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter yaşama veda etti.
Usta Tiyatrocu Müşfik Kenter hayatını kaybetti
Usta tiyatro oyuncusu Müşfik Kenter bugün saat 16. 30 sularında yaşamını yitirdi. Kenter bir süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu.
80 yaşındaki usta tiyatrocu Müşfik Kenter Müşfik Kenter, akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle tedavi altına alınmıştı.
1932 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Müşfik Kenter, 1947’de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.
Büyük usta Müşfik Kenter için 17 Ağustos Cuma saat 10:00’da Kenter Tiyatrosu’nda bir tören düzenlenecek.
MÜŞFİK KENTER KİMDİR?
Müşfik Kenter 1947’de, Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü bitirip devlet tiyatrosuna giren Kenter, 1959’da İstanbul’a geldi. Küçük Sahne’de bir dönem Muhsin Ertuğrul’la çalışan Müşfik Kenter 1960’da Site Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Yıldız ve Müşfik Kenter, 1962’de tiyatronun adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler.
Burslar alarak Amerika ve İngiltere’de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Müşfik Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.
Müşfik Kenter, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.
Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. En unutulmazlarından biri de ‘Alf’teki seslendirmesiydi.
Diplomat Ahmet Naci Kenter ve Olga Cynthia’nın oğlu olarak 1932’de İstanbul’da dünyaya geldi.
1932 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Müşfik Kenter, 1947’de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.
Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı ve İstanbul’a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. . Küçük Sahne’de bir dönem Muhsin Ertuğrul’la çalışan Müşfik Kenter 1960’da Site Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Yıldız ve Müşfik Kenter, 1962’de tiyatronun adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler.
Birlikte Küçük Sahne’de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.
1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu’nu kurdular. 1962’de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosu’nun binasının inşaatını tamamladılar. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar. Tiyatroyu yapmaları için tüm paralarını ortaya koymaları, büyük bir turne ile Anadolu’yu gezmeleri ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti. Seyircilerin pek anlamayacağı düşünülen oyunları sahnelemekten çekinmediler.
İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller’den burslar alarak Amerika ve İngiltere’de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.
Murathan Mungan’ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği Bir Garip Orhan Veli isimli tiyatro oyunu 25 seneden fazla süredir sergilemektedir. Bu oyun aynı oyuncuyla Türkiye’de en uzun süreli sergilenen eserlerden biridir.
Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı’nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu. Halen bu görevlerini sürdürmektedir.
Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali’nde, Bozuk Düzen filmiyle “en iyi yardımcı erkek oyuncu” ödülünü kazandı.
Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı.
UNUTULMAZ FİLMLER
Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. Sevmek Zamanı, Üç Arkadaş, Seni Kalbime Gömdüm gibi unutulmaz filmlerde rol aldı. Kenter, 1966 yılında Antalya Film Festivali’nde, ‘Bozuk Düzen’ filmiyle ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülünü kazandı.
Dişi Kurt (1960)
Sessiz Harp (1961)
Dişi Örümcek (1964)
Murtaza (1965)
Şetanın Kurbanları (1965)
Sevmek Zamanı (1965)
Bozuk Düzen (1966)
O Kadın (1966)
Üç Arkadaş (1971)
Seni Kalbime Gömdüm (1982)
Hayallerim Aşkım ve Sen (1987)
Rumuz Goncagül (1987)
Piano Piano Bacaksız (1990) (sesiyle)
Lebewohl, Fremde (1991)
Moon Time (1994)
Dar Alanda Kısa Paslasmalar (2000)
Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. En unutulmazlarından biri de ‘Alf’teki seslendirmesiydi.
Müşvik Kenter’in oynadığı bazı tiyatro oyunları
Nasrettin Hoca Birgün
Çözüm
Kuvayi Milliye
Huysuz İhtiyar
Anlat Şehrazat (Binbir Gece Hikayeleri)
Martı
Helen Helen
Martı
Lütfen Kızımla Evlenirmisin
İvanov
Nükte
Ramiz İle Jülide
Ver Elini Brodvey
Konken Partisi
Görünmez Dostlar
Van Gogh
Kim Kimi Kiminle
Kökler
Kahramanlar ve Soytarılar
Arzu Tramvayı
Vanya Dayı
Çöl Fresi
Buzlar Çözülmeden
Ders
İnsan Denen Garip Hayvan
Ayak Takımı Arasında
Sanalyeler
İçerdekiler
Salıncakta İki Kişi
Bedel
Üç Kız Kardeş
Bir Garip Orhan Veli
Üç Kuruşluk Opera
Kapıcı
Yarın Cumartesi
Öfke
Nalınlar
Mary-Mary
Antigone
Mikadonun Çöpleri
Cyrano De Bergerac
Hamlet
On İkici Gece
Deli İbrahim
Oynadığı televizyon dizileri
Avrupa Yakası(2009)
Mevlana Aşkı Dansı
Sessiz Gemiler
Elveda Yabancı
Çöl Faresi (1977)
Emekli Başkan (1979)
Geçmiş Bahar Mimozaları (1989)
Ateşten Günler (1988)
Gecenin Öteki Yüzü (1987)
Kurtuluş (1994)
Hayat Bazen Tatlıdır (1996)
Şapkadan Babam Çıktı (2003)
Zümrüt (2004)
Kapıları Açmak (2005)
Seslendirmeler
Tatlı Kahramanlar 1970’li yıllarda TRT televizyonunda ünlü çizgi film dizisi Tatlı Kahramanlar’da Gıcır ile Bıcır adlı bölümde kedi Tırmık’ı seslendirdi.
ALF, televizyon dizinde sevimli uzay yaratığı “Alf” karakterini seslendirdi.
Piano Piano Bacaksız. Tunç Başaran’ın yönetiği filmde dış ses olarak filmi, filmin küçük kahramanı Emin Sivas’ın ağzından seslendirmişti.
Galatasaray Futbol Kulübü’nün 2288 Forma ve Koleksiyon lansmanları sitesinde Galatasaray tarihini seslendirmiştir.[1]
Angry Beavers adlı çizgi dizide Norbert’ı seslendirdirmiştir
Orhan Veli şiirleri