Türkiye’de ilk olan Kadıköy Kent Konseyi LGBTİ Meclisi, Caddebostan Kültür Merkezi’nde ‘Yerelde LGBTİ Hakları’ konulu panel düzenledi. Kadıköy’de LGBTİ Hakları konuşuldu.
Türkiye’de ilk kez bir kent konseyi bünyesinde kurulan LGBTİ Meclisi olma özelliğini taşıyan Kadıköy Kent Konseyi Lezbiyen Gey Biseksüel Trans ve İnterseks (LGBTİ) Meclisi tarafından 15 Mayıs tarihinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde Yerelde LGBTİ Hakları isimli bir panel düzenlendi.
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, CHP Meclis Üyesi Binnaz Toprak ve CHP İstanbul Milletvekili adayı Selina Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi ve LGBTİ aktivisti Sedef Çakmak yaptı.
Kadıköy’de LGBTİ Hakları Konuşuldu
Son yıllarda politik ve toplumsal olarak ivme kazanan LGBTİ hareketi, yerelde örgütlenme, eşit yurttaşlık hakları gibi konuların tartışılması ile toplumsal görünürlüğünü arttırıyor. Bu bağlamda, düzenlenen panelde LGBTİ’lerin yerelde siyasi temsilinin önemini tartışmak, yerelde LGBTİ hareketinin genel iktidar ile ilişkisini ve sorunlarını tartışarak sorunlara çözüm önerileri sunuldu.
Kadıköy LGBTİ Meclisi’nin temeli, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPOD) tarafından 2014 Yılı Yerel Seçimleri’nin öncesinde belediye başkan adaylarının imzasına sunulan ve İstanbul’da Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun da imzaladığı LGBTİ dostu Belediyecilik Protokolü’ne dayanıyor.
Kadıköy’de LGBTİ’lerin talepleri ve sorunlarına dayanışma ile çözüm üretmeyi hedefleyen Kadıköy Kent Konseyi LGBTİ Meclisi’nin düzenlediği panel Caddebostan Kültür Merkezi A Salonunda saat tek oturum şeklinde gerçekleşti.
Selina Doğan: Cinsel kimlikler Anayasa’ya girmeli
CHP İstanbul 2’inci Bölge Milletvekili adayı Selina Doğan, LGBTİ haklarının Meclis’te takipçisi olacağı sözünü verdi. Doğan, cinsel kimliklerin mutlaka Anayasa’ya girmesi gerektiğini söyledi.
Beşiktaş Belediye Meclis üyesi Sedef Çakmak’ın yönettiği panelde CHP milletvekilleri 24’üncü dönemde Meclis’te LGBTİ hakları alanında yaptıkları çalışmaları anlattı. Onur, ilk defa Meclis tutanaklarına LGBT haklarının bu kadar yoğun bir şekilde girdiğini belirterek konuyla ilgili verdikleri araştırma önergelerinin AKP’lilerin oylarıyla reddedildiğini ifade etti.
Toprak ise toplumda farklı olan her kesime ‘engelli’ muamelesi yapıldığını belirterek ayrımcılığa uğrayan insanların bile başkalarına ayrımcılık yaptığını söyledi.
“Cinsel Kimlikler Anayasaya Girmeli”
Meclis’te yapacağı çalışmalar hakkında bilgi veren Selina Doğan, Önemli olan sorunların görünür hale gelmesi olduğunu kaydetti. Doğan bunun için Anayasaya cinsel kimliklerin girmesi gerektiğini ifade etti. Milliyetçi, ırkçı ve cinsiyetçi söylemlerin insanları ötekileştirdiğini belirten Selina Doğan; LGBTİ haklarının Meclis’te yakından takipçisi olacağım. Bunun için çok heyecanlıyım. LGBTİ hakları sözleşmesini şimdilik 4 CHP milletvekili imzaladı. Bu sayının artacağına inanıyorum” diye konuştu.
Paneli yöneten Çakmak da Selina Doğan’la birlikte LGBTİ haklarının Meclis çatısı altında daha aktif gündeme getirileceğine inandığını söyledi.
LGBTİ Meclisi daha sonra panele katılanlara teşekkür belgesi ve çiçek vererek teşekkür etti.