Hoşgeldiniz  

BOĞAZ’IN 3. KÖPRÜSÜ YAVUZ SULTAN SELİM AÇILIYOR

admin | 25 Ağustos 2016 | Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Siyaset A- A+

yss_kopru-acilisKuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında yapılan İstanbul Boğazı’nı birleştiren 3. köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışı 26 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.

Recep Kenan/itvhaber.com

Yaklaşık 4,5 milyar dolara mal olacağı ön görülen İstanbul trafiğini rahatlatacağı düşünülen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu projesi ile yap-işlet-devret modeliyle ICA tarafından inşa edildi.

GEÇİŞ ÜCRETİ 9.90 TL

Dünyanın en geniş köprüsü, İstanbul’un üçüncü boğaz köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılıyor.  Köprünün hizmete girmesiyle ağır vasıtaların geçişi artık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gerçekleşecek. Otomobiller için köprüden geçiş ücreti 9.90 TL olacak.

AÇILIŞA ÇOK SAYIDA YABANCI DEVLET ADAMI DAVETLİ

26 Ağustos Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kahraman, Başbakan Yıldırım katılımıyla gerçekleşecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışına; Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili’nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanlarının gelmesi bekleniyor.

yss

59 METRE İLE DÜNYANIN EN GENİŞİ

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü ve 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak.

YAPIMINA 29 MAYIS 2013 YILINDA BAŞLANDI

Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan İstanbul’un 3’üncü Boğaz Köprüsü olan, 39 ayda tamamlan, yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek.

Temeli atıldıktan sonra büyük bir hızla ilerleyen inşaat şantiyesinde Avrupa yakasında 322 metre, Asya yakasında ise 318 metre olan köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 2015 yılının ocak ayı içinde tamamlanmıştı.

SON TABLİYE 9 MART 2016 TARİHİNDE YERLEŞTİ

2015 yılının Mayıs ayında iki kule arasına ana kablonun döşenmesinde kullanılacak olan “Cat Walk” yani kedi yolunun döşenmesinde kullanılacak kılavuz tellerin çekilmesiyle İstanbul Boğazı ilk defa 3. kez birbirine bağlanmıştı.

015 yılının Eylül ayında ise ilk kez ışıklandırılan köprüde 122’şer ince çelik kablonun örülmesiyle yapılan ana taşıyıcı kablolar kısa sürede tamamlanırken, hızla döşenen tabliyelerin ardından 9 metrelik son tabliye 9 Mart 2016 tarihinde düzenlenen törenle yerine yerleştirilmişti.

TRANSİT GEÇİŞLER YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ’NDEN

Köprünün Avrupa Yakasında Odayeri’nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı, Anadolu Yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy’den çıkış ve girişler mümkün olacak.  Ağır vasıtaların geçişi ve transit geçişler Kuzey Marmara Otoyoluna entegre olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gerçekleşeceği bu nedenle İstanbul’daki transit trafik yükünü hafifleteceği öngörülüyor.

yss-

MARMARAY, İSTANBUL METROSU, 3. HAVALİMANI BAĞLANTISI

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Marmaray ve İstanbul metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçan Havalimanı ve yeni yapılacak 3. havalimanı birbirine bağlanacak.

KUZEY MARMARA OTOYOLU 2018’DE TAMALANACAK

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmalara başlandı. 2018 sonunda, tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamı hizmete açılacak.

yss_otoyolu

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.